Ce trebuie sa stim despre Polenul de albine?

Polen Crud de Albine – sursa naturala de sanatate

Prin natura sa si prin rostul sau de element fecundant al florilor, polenul are o compozitie chimica complexa, speciala, care il deosebeste de toate celelalte produse vegetale si ii confera un spectru de influenta surprinzator de larg asupra multor afectiuni si disfunctii ale organismului uman.

polen crud Miere Săbăduș
polenul crud

Proprietatile principale ale polenului sunt legate de bogatia mare in elemente nutritive (aminoacizi, vitamine, enzime etc.), din acest motiv el este unul dintre ingredientele principale din cel mai bun Energizant natural produs de noi.

Acest minunat produs floral si apicol, are ca sursa potentiala peste 1000 de flori diferite; ca rezultat , compozitia lui si, desigur , proprietatile, sunt foarte variabile.

Datorita complexitatii elementelor lui componente polenul a fost utilizat drept „medicament” si „stimulent al cresterii” de mult timp.

Numeroasele cercetarii efectuate de-a lungul timpului au relevat multiple posibilitati de aplicare a polenului poliflor recoltat de albine in profilaxia si terapeutica umana, obtinandu-se rezultate foarte bune  in prevenirea si combaterea anemiilor, a bolilor sistemului nervos si endocrin, a unor boli ale tubului digestiv si a hipovitaminozelor, etc.

In primul rand polenul este un foarte bun aliment dietetic,dar si un excelent medicament natural.

Polen crud poliflor

Proprietati terapeutice sau curative ale polenului

Polenul este un produs:

Afrodisiac

polenul este celula sexuala vegetala, contine multi hormoni si vitamine ce stimuleaza functia sexuala.

Alergic (febra fanului ; polenoza) – Anti-alergic

datorita proteinelor de lungimi diferite din polen; totusi, cele mai alergice granule de polen sunt cele purtate de vant si NU cele aduse in stup de catre albine. Cand polenul este este administrat in doze mici, ca aliment, peste miere sau amestecat cu miere, poate desensibiliza repede aceste alergii, constituindu-se astfel intr-un produs anti-alergic.

Anabolizant

polenul contine multe vitamine si alte elemente nutritive ce sunt implicate in cresterea apetitului si ajuta la construirea noilor celule

Anorexie(pierderea apetitului)

data de prezenta multor vitamine

Anti-Aterosclerotic

Polenul, datorita compozitiei sale complexe, reduce nivelul presiunii arteriale cand aceasta este ridicata, imbunatateste circulatia sanguina prin imbunatatirea functiilor ficatului si ajuta la regenerarea celulelor endoteliului arterial.

Antibacterian

Florile care produc polenul nu sunt „interesate ” sa hraneasca bacteriile , astfel ca vor adauga substante antibacteriene, cum sunt bioflavonoizii .

Previne cariile

Polenul este un produs antibacterian nespecific ; cariile sunt produse de bacteria „Streptoccocus mutans” , care nu se mai poate multiplica in prezenta polenului atat de usor .

Antidepresiv

Polenul contine toti aminoacizii necesari pentru ca sistemul nervos sa si-i creeze pe ai sai , antidepresive naturale, cum ar fi endorfinele .

Antiinflamator

Polenul contine , printre multe alte substante , mici cantitati de bioflavonoizi care sunt cunoscute ca puternice substante antiinflamatorii .

Antioxidant

datorita continutului in flavonoizi al polenului

Antiparazitar

este o proprietate ce face parte din aceeasi clasa cu „antibacterian” si „antibiotic” ; plantele (florile) nu sunt „interesate” sa hraneasca vreun „parazit” ; pe de alta parte , polenul furnizeaza toti nutrientii necesari pentru indepartarea acestor creaturi nedorite.

Antipiretic

polenul stimuleaza imunitatea (vezi paragraful anterior) ; un sistem imun puternic poate indeparta multe dintre cauzele febrei (bacterii, virusuri, paraziti, precum si substantele lor asociate) repede si usor .

Antitoxic

polenul este cel mai bun aliment pentru ficat ; un ficat sanatos poate neutraliza mai bine toxinele

Biostimulant

polenul proaspat este alcatuit din miliarde de celule vii, care au o „forta vitala” foarte puternica ; ganditi-va la polenul stejarului sau al lamaiului care permit acestor copaci sa traiasca peste 1000 de ani!

Dietetic

Polenul este un aliment foarte bun , dupa cum a fost mentionat mai sus ; el este o sursa vegetala de elemente nutritive foarte bine echilibrata ; astfel se recomanda pentru obezitate, hipertensiune arteriala, guta, etc.

Diminueaza edemele (apa in exces din tesuturi)

Polenul scade nivelul proteinelor in sange , astfel absorbindu-se apa aflata in exces in tesuturi inapoi in curentul sanguin .

Diminueaza hemoragiile

Polenul hraneste ficatul care produce toti factorii anti-hemoragici necesari ; intareste peretii capilarelor ;

Creste energia sangelui si a corpului ; in acord cu Medicina Traditionala Chineza , cand Qi-ul (bioenergia) e scazut, sangerarile apar mai des ; un Qi crescut = fara hemoragii, sau mai putine

Reduce nivelul tensiunii arteriale ridicate

Imbunatateste fluiditatea sangelui deoarece polenul scade nivelul grasimilor din sange ; reduce microhemoragiile , si astfel incidenta aterosclerozei ; catifeleaza interiorul peretilor arteriali, capilari si venosi, hraneste musculatura arteriala , facand-o mai flexibila ; hraneste muschii si nervii cardiaci ; o inima sanatoasa poate controla mai bine variatiile tensiunii sanguine .

Scade nivelul colesterolului sanguin, acizilor grasi liberi (prezenti in inima si in alti muschi ca surse de energie metabolica) , trigliceridelor (sunt un grup din clasa lipidelor, legaturi (esteri) ai glicerinei cu acizii grasi) , beta-lipoproteinelor (sunt legaturi macromoleculare intre lipide si proteine si sunt solubile in apa) si al albuminelor (proteine de dimensiuni relativ mici ce se gaseste in sange si in alte lichide organice).

Diminueaza efectele  stresului

Polenul contine toate elementele nutritive necesare functionarii sistemului nervos ; un sistem nervos mai sanatos inseamna o mai buna adaptabilitate la multi dintre factorii de stres.

Reduce riscul bolilor genetice

Polenul contine in interiorul cromozomilor sai multi acizi nucleici ; aceste substante sunt extrem de importante pentru regenerarea celulara ; cand lipsesc una sau mai multe dintre acestea riscul bolilor genetice este crescut

Diuretic

continutul relativ ridicat al polenului in carbohidrati creste nivelul apei biologice din organism.

Energetic

contine toti nutrientii necesari celulelor noastre dinamice (celule musculare si ale sistemului nervos.

Confera o senzatie de bunastare

Secretia de endorfina este crescuta de prezenta a suficienti aminoacizi in sange.

Citeste si →   Hreanul-un adjuvant in lupta impotriva racelilor, infectiilor respiratorii, astmului bronsic, anemiei..iar in combinatie cu mierea, gustul sau este savuros si u - Stupina Săbăduș

Un aliment de buna calitate

dat de compozitia complexa a polenului.

Imbunatateste toate functiile cerebrale

Datorita prezentei unei cantitati incredibil de mari de elemente nutritive diferite ce se gasesc in polen ; aceste substante hranesc in mod direct , dupa cum s-a mentionat mai sus, toate celulele neuronale ; efectul indirect este datorat hranirii ficatului, un ficat sanatos produce la randul sau alte substante foarte importante pentru functionarea creierului.

Imbunatateste producerea de hemoglobina si de hematii

Polenul contine toate substantele necesare pentru regenerarea celulara, inclusiv pe cele necesare pentru celulele sanguine ; de asemenea contine fier care este foarte important pentru sinteza hemoglobinei .

Imbunatateste functionarea intestinului gros

pentru ca in final hraneste flora intestinului gros

Imbunatateste nutritia si functiile tuturor muschilor (inclusiv muschii netezi ai organelor interne) datorita elementelor nutritive din compozitia lui.

Imbunatateste functiile prostatei

  • polenul este celula sexuala vegetala
  • este antibacterian
  • este antiinflamator
  • este diuretic

Imbunatateste functiile stomacului

hraneste celulele din mucoasa stomacului care produc suc gastric ; hraneste muschii stomacului , ajutand la amestecarea alimentelor cu sucul gastric si la deplasarea bolului alimentar spre duoden si intestinul subtire

Faciliteaza nasterea

atat mama cat si copilul au nevoie de muschi puternici in timpul nasterii

Imbunatateste circulatia sanguina

  • vezi scaderea grasimilor din sange , in acest mod crescand fluiditatea sangelui ;
  • creste puterea muschilor cardiaci care vor pompa mai mult sange cu mai putin efort , dar si datorita cresterii elasticitatii arteriale

Imbunatateste nutritia

vezi compozitia polenului

Imbunatateste vederea

in mod direct prin hranirea celulelor oculare ; indirect prin hranirea ficatului ; ficatul produce cele mai multe substante precursoare necesare acestei functii

Imbunatateste flora intestinala

rezidurile rezultate din digestia polenului in stomac si intestinul subtire hranesc flora intestinala

Imbunatateste functiile ficatului

vezi compozitia polenului si bioenergia ; ficatul are peste 1000 de functii biochimice diferite

Imbunatateste capacitatea sexuala (in special la barbati)

polenul este celula sexuala vegetala masculina.

Imbunatateste structura pielii

  • prin continutul ridicat in vitamine.
  • colagenul si elastina din piele sunt proteine ; polenul contine toti aminoacizii necesari producerii acestor proteine

Imbunatateste depozitarea vitaminei C in glanda suprarenala, timus, intestin subtire, intestin gros si in ficat, acesta este un efect dovedit experimental ; oamenii nu pot produce vitamina C ; astfel ca aceasta proprietate este extrem de importanta pentru sanatatea noastra

Imbunatateste functiile tiroidei

prin mai buna nutritie a tiroidei ; atat polenul cat si tiroida sunt legate de „energie”, de „yang” conform Medicinei Traditionale Chineze ; polenul contine toti aminoacizii necesari pentru sinteza hormonilor tiroidieni

Polen crud poliflor

Mareste imunitatea

datorita continutului de carotenoizi

Creste nivelul de alfa si beta-globuline in serul sanguin

ajuta functiile ficatului si ale sistemului imunitar

Scade nivelul colesterolului datorita continutului in fitosteroli

Protejeaza organismul impotriva efectelor negative ale chimioterapiei

prin protectia ficatului, regenerarea celulara si detoxifierea ficatului.

Regleaza greutatea corporala

greutatea este reglata prin mai multe mecanisme , inclusiv hormonale;

hormonii sunt proteine alcatuite din aminoacizi.

Faciliteaza functionarea creierului

polenul este cel mai bun aliment pentru creier

Stimuleaza producerea substantelor organice

stimuleaza anabolismul.

Stimulent

ajuta sistemul nervos, muschii, contine multa „forta vitala”.

Intareste vasele capilare

vezi  producerea colagenului si a elastinei, are proprietati antihemoragice.

Intareste inima

polenul hraneste in mod direct si indirect (prin intermediul ficatului) ; e sursa a bioenergiei.

Intareste sistemul imun

aproape toate structurile legate de sistemul imun au nevoie de multe proteine diferite ; proteinele sunt alcatuite din aminoacizi.

Tonic

polenul creste apetitul, functia digestiva, curgerea sangelui, functionarea inimii si a sistemului nervos, capacitatile sexuale.

Indicatii generale ale polenului

  • Boli de nutritie si de metabolism
  • Anorexie (lipsa apetitului)
  • Diabet
  • Diminuarea metabolismului energetic
  • Distrofii
  • Intoxicatii
  • Malnutritie
  • Obezitate
  • Subnutritie de cauze diferite.
  • Bolile aparatului digestiv
  • Esofag
  • Stenoze esofagiene (ca si adjuvant)
  • Stomac
  • Dupa gastrectomie ( ca si adjuvant)
  • Cancer gastric
  • Gastrite
  • Gastroenterite
  • Fistule gastro-colice (adjuvant)
  • Ptoza gastrica
  • Ulcer gastric
  • Ulcer gastro-duodenal
  • Stenoza pilorica (adjuvant)
  • Bolile duodenului
  • Parazitoze
  • Ulcer duodenal
  • Bolile ficatului Afectiuni ale celulelor hepatice
  • Alcoolism
  • Afectiuni cronice ale ficatului
  • Ciroza hepatica
  • Ciroza atrofica
  • Congestie hepatica
  • Distrofie acuta a ficatului
  • Hepatite
  • Hepatite toxice
  • Hepatite cronice
  • Insuficienta hepatica
  • Steatoza hepatica (impregnare grasa a ficatului)
  • Bolile veziculei biliare 
  • Litiaza biliara
  • Icter (ca si adjuvant)
  • Afectiunile intestinului subtire
  • Diaree
  • Entercolite acute
  • Entercolite cronice
  • Enterite
  • Fistule entero-colice ( ca si adjuvant )
  • Gastro – enterite
  • Parazitoze
  • Afectiunile intestinului gros
  • Cancer al intestinului gros
  • Colibaciloze
  • Colite
  • Colite de fermentatie
  • Colite de putrefactie
  • Colite spastice
  • Colite ulceroase
  • Constipatie cronica
  • Diaree cronica
  • Entercolite acute
  • Entercolite cronice
  • Fistule entero-colice (ca si adjuvant)
  • Flatulenta
  • Parazitoze
  • Rectocolite 
  • Afectiuni genitale si sexuale
  • Adenom de prostata
  • Afectiuni ale sanilor
  • Cancer de prostata
  • Dismenoree
  • Hipertrofie benigna a prostatei
  • Infertilitate masculina
  • Inflamatia prostatei si a veziculelor seminale
  • Inflamatia prostatei (prostatite)
  • Prostatite cronice
  • Scaderea apetitului sexual
  • Scaderea dinamicii sexuale
  • Sindrom de premonopauza
  • Tulburari ale ciclului menstrual
  • Tulburari ale sarcinii
  • Afectiunile aparatului urinar
  • Afectiunile vezicii urinare
  • Colibaciloze
  • Afectiuni renale
  • Infectii urinare
  • Alergii
  • Polinoza  
  • Afectiuni hematologice 
  • Anemia
  • Hiperlipidemii (grasimi in exces in sange) 
  • Afectiuni cardiovasculare
  • Angina pectorala
  • Aritmii
  • Arterioscleroza
  • Ateroscleroza
  • Ateroscleroza cerebrala
  • Congestie hepatica
  • Flebite
  • Fragilitate capilara
  • Hemoragii de origine vasculara
  • Insuficienta cardiaca
  • Incetinirea curgerii sanguine periferice
  • Ulcer varicos
  • Varice
  • Afectiunile aparatului respirator
  • Angina
  • Bronsite
  • Angina
  • Astm bronsic
  • Rinite alergice (febra fanului)
  • Tusa cronica
  • Raceala
  • Boli canceroase
  • (boli oncologice si de iradiere) In chemoterapie (Polenul si mierea ca adjuvanti)
  • Cancerul ginecologic (ca adjuvant, in timpul cobalto-terapiei )

Bolile sistemului imun

Alergii
Raceala (viroze respiratorii) cu febra
Slabirea sistemului imun

Afectiunile sistemului nervos

Ameteli de origine neurologica
Anxietate
Atac cerebral (ca si adjuvant)
Depresie
Insomnie
Iritabilitate
Migrene
Neuroastenie
Nevroze
Sindrom de oboseala cronica
Tulburari mentale

Citeste si →   Capsuni cu miere.

Afectiuni endocrine

Gusa tiroidiana
Sani mici
Scaderea tonusului sanilor
Sindrom de climacteriu
Slabiciune sexuala
Tulburari menstruale

Afectiuni ale ochilor

Ameteli de origine oftalmologica
Tulburari ale vazului

Afectiuni ale sistemului osteo-muscular

Artrite
Hernie abdominala (ca si adjuvant)
Tulburari ale cresterii
Rahitism
Reumatism

Tulburari psihiatrice

Oligofrenie

Schizofrenie ( polenul si mierea)

Afectiuni ale pielii

Acnee

Boli de iradiere

Eczeme

Ulcer varicos

Tonus scazut al pielii

Piele uscata, aspra

Afectiuni ale parului si unghiilor

Caderea parului, par subtire, despicat tulburari de crestere a unghiilor, unghii fragile

Bolile varstei a III-a

(afectiuni gerontologice)

Anorexie
Ateroscleroza
Arterioscleroza

Depresie
Hiperlipemie
Hipertensiune arteriala
Piele uscata
Tulburari mentale, psihiatrice
Ulcer varicos

Medicina sportiva

Sustine efortul fizic

Boli ce intereseaza tot organismul

Alcoolism
Convalescenta postoperatorie
Febra
Intoxicatii
Stare generala alterata
Subnutritie globala

Şocuri traumatice

Pediatrie

Anemie
Anorexie
Dificultati de invatare
OligofrenieRahitism
Rinite alergice (febra fanului)
Tulburari mentale

Administrarea polenului

Polenul, fiind mai ales un supliment nutritional, poate fi administrat prin sistemul digestiv: gura, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, rect si anus. Afara de cateva exceptii (alimentatia legata de chirurgie ca in cazul cancerului de esofag, supozitoare cu polen), polenul este addministrat pe cale orala.

Ţinand minte ca principalul scop in apiterapie este trimiterea nutrientilor si/sau compusilor farmacologici activi catre „tinte” (celule, tesuturi, organe, sisteme bolnave sau sanatoase), urmatorii factori trebuie luati cel putin in considerare:

1. Prospetimea, calitatea si cantitatea polenului de albine
2. Metoda de administrare
3. Durata
4. Posibila prezenta a reactiilor adverse

Prospetimea:

Polenul proaspat de albine contine cantitati mari de vitamine, enzime, este o sursa de bioenergie.
Este important sa administram acest tip de polen persoanelor care prezinta risc de deces nu din cauze naturale ci ca urmare unor situatii anormale: infarct, accidente vasculare, pre si post-operatii chirurgicale de amploare, meningite, accidente rutiere etc. Aceste persoane necesita energie si mari cantitati de nutrienti pentru a supravietui si nu-si pot pierde „puterea” , fiind deja slabiti prin procesele digestive complexe. Polenul fiind, ca si mierea, foarte usor digerabil, poate fi un aliment  si un supliment energetic extraordinar pentru asemenea situatii dificile.

Cum vom administra polenul de albine in asemenea situatii?

In cantitati foarte, foarte mici, proaspat, tinut sub limba cel putin 2-4 minute inainte de a fi inghitit.

Daca persoana este in coma sau in pre-coma, aproape fara controlul deglutitiei, polenul poate fi administrat granula cu granula, sau mai bine, amestecat cu apa minerala pura, naturala si administrat in picaturi, ca o perfuzie; singura diferenta va fi ca in acest caz polenul nu este administrat prin vene, ca in cazul perfuziei clasice (polenul contine proteine; aceste proteine fiind „non-self”, sunt foarte periculoase daca sunt administrate direct intravenos, avand risc potential de soc anafilactic, ci prin gura, ajungand in mod ideal la venele sublinguale, ca in cazul administrarii nitroglicerinei in infarct.)

In acest caz (administrare sublinguala), numai compusii foarte mici dar importanti (aminoacizi, glucoza, fructoza, vitamine, urme de elemente, bioenergie) din polen vor patrunde in fluxul sanguin, iar moleculele mai mari ca proteinele sau carbohidratii complecsi sau grasimile nu vor patrunde.

Cantitatea ce se administreaza este de 1-6 lingurite pe zi, in functie de specificitatile persoanei (varsta, greutate, starea generala de nutritie). Varsta mica si greutatea scazuta necesita mai putin polen (1-2 lingurite pe zi, administrate in mai multe reprize; starea generala de nutritie proasta necesita mai mult polen. Desigur, polenul proaspat este foarte bun pentru oricine, chiar si pentru persoane perfect sanatoase care vor sa-si mareasca performantele fizice si mentale, ca in cazul sportivilor.

Calitatea polenului

Eficienta apiterapiei, ca multe alte terapii, depinde, bineanteles, de calitatea „medicamentelor”.

In principiu, este foarte important sa oferim celulelor noastre (bolnave sau nu) nutrienti de inalta calitate si/sau compusi activi pe cat posibil foarte diversificati. Polenul contine mii de astfel de componenti, gata de a fi administrati si de a sustine viata.

Ce tipuri de polen au calitatea cea mai mare ?

Cele care sunt proaspat colectate (ideal in aceeasi zi sau congelat), specifice „tintelor” (polen de paducel pentru probleme cardiace, polen de papadie pentru probleme ale ficatului sau rinichilor etc.), nepoluat si avand ca origine plante fara potential toxic sau periculos (Digitalis purpurea, specii de Rhododendron).

Daca vrem sa tratam intreg organismul este bine sa folosim polen din surse botanice diferite (avand obisnuit culori diferite) pentru a creste variabilitatea compozitiei polenului, astel crescand posibilitatea de a satisface miliarde de celule „flamande” diferite care au diverse necesitati.

Ce cantitate de Polen sa cosum?

Atat de mult cat este  necesar.

Un atlet ce se pregateste pentru maraton, sau un luptator de Sumo pot consuma peste 100 de grame pe zi.De asemenea, persoanele care nu consuma, din diverse motive, hrana obisnuita (chirurgie, cancere ale cavitatii bucale sau esofagului, sau in timp ce postesc) pot consuma mari cantitati de polen.Exista relatari anecdotice despre persoane care au trait timp de 6 luni numai cu polen si apa !

Un copil de 6 luni va folosi numai aproximativ un sfert de lingurita de polen pe zi. Cum vom sti daca este suficienta cantitatea administrata corpului nostru ?

Simplu ! Prin felul in care ne simtim si prin observarea apetitului, in fiecare zi. Cand apetitul pentru polen scade, vom reduce sau chiar opri pentru un timp administrarea polenului.

Polen crud poliflor

Cum se administreaza Polenul?

Intern

Pe gura, inghitind polenul brut sau amestecul de polen cu miere sau cu alte alimente ca iaurt, cereale, paine etc.
Sublinguala (cazurile de cancere sau chirurgicale)

Citeste si →   Polenul de toamna.

Alimentatie chirurgicala sau artificiala, cand polenul, mierea, laptisorul de matca, propolisul si alte alimente usor de digerat pot fi administrate direct in stomac sau in intestinul subtire.

Supozitoare rectale, in cazul pacientilor cu adenom de prostata.
Supozitoare vaginale, pentru diferite afectiuni genitale la femei

Externa

 In masti cosmetice, amestecat cu miere sau/si laptisor de matca, extracte florale etc.
In dermatologie, ca adjuvant nutritional pentru celulele pielii.

Cat timp dureaza o cura cu Polen?

Daca nu exista alergie sau reactii adverse, polenul poate fi administrat continuu (zilnic).Unii autori recomanda cure pentru anumite perioade de timp cum ar fi o saptamana pe luna, sau doua luni la rand, apoi 3 luni pauza, etc

Durata, ca si ceilalti factori (cantitatea, modul de administrare etc.) trebuie sa fie strict individualizate, de la caz la caz. Suntem fiinte unice in aceasta lume si avem nevoie de tratamente unice, specifice.

Exista totusi un factor important care poate limita durata administrari polenului: apetitul.Polenul contine, in afara de inhibitori ai cresterii, cativa asa numiti „reglatori ai cresterii” ca auxine, brassine, gibberelline, kinine.Acesti factori de crestere cresc de obicei apetitul, uneori prea mult.Unele femei sunt preocupate de mentinea greutatii, astfel ca vor opri uneori administrarea polenului, chiar daca medicul (apiterapeutul) continua sa-l prescrie.

Ceea ce le puteti spune unor astfel de persoane este ca daca vor evita alimentele cu continut caloric ridicat (carne de porc, grasimi, branza, oua, zahar etc.), nu vor mai apare probleme legate de greutate.

 Posibila prezenta a reactiilor adverse la consumul de Polen

Unii oameni pot dezvolta alergii la polen sau pur si simplu nu-l pot suporta foarte bine in stomac sau in sistemul digestiv, plangandu-se de „greutate” in stomac, balonari, diaree etc.

Pentru a evita multe dintre aceste cazuri, este intotdeauna o idee buna sa-I sfatuim pe pacienti sa i

nceapa sa consume polen in cantitati foarte mici, chiar granula cu granula. Daca astfel de persoane vor sa foloseasca polen pentru necesitati cosmetice sau dermatologice, concentratia initiala de polen in amestecul folosit trebuie sa fie de asemenea foarte mica.

Luandu-ne aceste masuri de siguranta, intr-un mod intelept, vom fi capabili sa detectam problemele potentiale legate de administrarea polenului de la bun inceput (dupa ce au luat polen unele persoane pot dezvolta simptome alergice legate de poarta de intrare: mancarime, eczeme etc.). In cele mai multe cazuri, diminuarea dozei sau oprirea administrarii polenului va readuce curand persoana la statusul anterior (cel mult 1-2 zile). Ei pot incerca din nou dupa o pauza de cateva zile, incepand tot cu aceleasi doze foarte mici.

Acele persoane care se plang ca polenul este dificil de digerat, fiind prea „greu” sau prea „aspru” pentru ele, cu stomacuri sensibile, pot primi de la dumneavoastra urmatoarele sfaturi: Pentru prima oara sa faca testul de alergie la polen (1-2 granule in prima zi, 3-5 granule a doua zi)

Sa amestece polenul cu miere, pentru 1-2 saptamani, la inceput in proportie de 1 : 3.Sa ia un sfert de lingurita din amestecul de mai sus, bine diluata intr-o cantitate mare de lichid (ceai de plante, apa, sucuri). Sa tina acest amestec (polen-miere-lichid) cateva secunde in gura, inainte de a-l inghiti sa bea amestecul de mai sus, in cantitati mici, initial dupa mese, apoi inaintea meselor, iar in final (pentru tot restul vietii), intre mese, ca in cazul multor altor medicamente naturale.

Regulile administrarii polenului

Se incepe intotdeauna cu mici cantitati sau concentratii mici de polen.

Polenul nu se incalzeste (multi oameni, din pacate, adauga inca polen la ceaiul fierbinte, asa cum procedeaza si cu mierea), prin incalzire se vor distruge cele mai multe dintre enzimele, vitaminele si bioenergia continuta; mai putine enzime, vitamine si energie inseamna un polen mai putin eficient/nutritiv/energetic.

Nu se pastreaza polenul expus luminii soarelui; bioflavonoidele, apoi enzimele, vitaminele si bioenergia vor fi distruse ca mai sus.

Colectati si folositi polenul zilnic daca este posibil. Daca recolta de polen este prea mare, congelati cantitatea in exces.

Nu permiteti o umezeala excesiva sa fie prezenta in containerele cu polen; apa in exces va permite mucegairea si chiar dezvoltarea altor insecte mai mici decat albinele sa se dezvolte, mai ales daca polenul este pastrat la temperatura camerei; amintiti-va ca polenul este un aliment excelent pentru aproape toate formele de viata.

Congelati-va polenul

Pastrati polenul, daca este posibil, in saculeti de plastic, in vacuum (aer foarte putin sau deloc). Absenta oxigenului va prelungi viata si calitatea polenului, nepermitand sa apara procesele de oxidare ale polenului.

Folositi diferite tipuri de polen, pentru a hrani sau stimula intregul organism.

Folositi tipuri speciale de polen daca doriti sa vindecati anumite tesuturi, organe sau functii.

Combinati polenul cu mierea, mierea este un „caraus” excelent spre „tinte” sau, mai bine spus, spre „destinatii”.

Ţineti polenul (brut sau combinat) cat mai mult timp posibil sub limba, inainte de a-l inghiti; incercati sa-I simtiti aroma, gustul, originea. Incercati de asemenea sa simtiti, chiar inainte de a-l inghiti, ce parti ale corpului sunt activate de acel tip de polen.

Cele mai recomandate pachete cu polen

Pachet de IMUNO cu BONUS

Pachet imunitate adulti 

Pachet imunitate familie 2

Observati cum produsele apicole au efecte benefice asupra sanatatii omului, consumate preventiv pt imbunatatirea SANATATII sau in vindecarea unor boli. 
 Daca vom sti sa respectam natura, vom vedea frumusete, sanatate si bogatie.
 Multumesc tuturor surselor de inspiratie.

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

26 comentarii pentru “Ce trebuie sa stim despre Polenul de albine?

    • Ioan Săbăduș spune:
      0

      Buna ziua. Da, e posibil sa fiti alergica, dar, in cele mai multe cazuri de alergie apar bubite mici si o senzatie de mancarime. Puteti sa mai incercati peste cateva zile, dar, doar cu cateva bobite de polen si urmariti reactiile. Multa sanatate!

  1. Roxana spune:
    0

    Buna ziua!

    Pentru un copil de 4 anisori, care sunt restrictiile referitoare la administrarea polenului crud?
    Stiu ca acesta contine hormoni de crestere…
    Cum este cel mai ok de administrat? O cura de 1 luna?
    2 sapt da si sapt pauza?
    Multumesc!

    • Ioan Săbăduș spune:
      1

      Buna ziua. Se poate administra 1 lingurita/zi, dar se incepe cu cateva bobite, treptat, timp de 3-4 zile, pentru a va asigura ca nu exista posibile alergii la polen. Este indicat a se consuma, primavara si toamna, cate o cura de 1-2 luni, dar se poate administra si in restul anului. Va multumim.

    • Săbăduș Ioan spune:
      0

      Buna ziua. Exista o mare diferenta. Polenul uscat, isi pierde o mare parte din proprietati, prin uscare (in functie de procedeul de uscare), pe cand cel crud, care imediat dupa recoltare, este pus la congelator si pastrat ca atare, isi pastreaza in proportie de 98-99% proprietatile.
      Va multumim. O zi frumoasa!

    • Miere Săbăduş spune:
      0

      Buna ziua.
      Pentru hepatita C, este bun polenul crud.
      Eu va recomand pachetul de imunitate pentru adulti , iar tinctura de propolis sa fie amestecata cu miere de mana.
      Alegerea va apartine.

    • Miere Săbăduş spune:
      0

      Buna seara.
      Aici gasiti polenul. Noi recomandam polenul crud (de la congelator).
      In curand o sa-l avem si pe magazinul online.

  2. Danut Baia mare spune:
    0

    Tot respectul ” Miere Sabadus” . felicitari, recomand cu caldura tuturor si chiar va indic, acest Domn Sabadus, l-am urmarit in deaproape, avand in vedere ca si eu sunt Satmarean, va asigur ca produsele din stupina lui sunt produse pur naturale si de incredere, respectiv acest Domn Sabadus, nu se preteaza la compromisuri, el insasi a trecut prin tratamente apicole si totodata stie cat de important este sa comercializeze produse pur naturale !
    Felicitari Domnule Sabadus, App… NU ne cunoastem, dar eu va cunosc 🙂 ” Stupar Baia Mare”

  3. Danut Baia mare spune:
    0

    Tot respectul ” Miere Sabadus” . felicitari, recomand cu caldura tuturor si chiar va indic, acest Domn Sabadus, l-am urmarit in deaproape, avand in vedere ca si eu sunt Satmarean, va asigur ca produsele din stupina lui sunt produse pur naturale si de incredere, respectiv acest Domn Sabadus, nu se preteaza la compromisuri, el insasi a trecut prin tratamente apicole si totodata stie cat de important este sa comercializeze produse pur naturale !
    Felicitari Domnule Sabadus, App… NU ne cunoastem, dar eu va cunosc 🙂

  4. valeria spune:
    0

    in sfarsit un articol explicit din care poti intelege ce este, ce trateaza, cum se administreaza polenul, spre deosebire de altele care „cam afuma pelteaua” cum se zice. Spun doua trei vorbe din care nu intelegi nimic si gata articolul. in schimb au grija sa scrie la urma sa nu uitati sa dati like. bravo, mieresabadus si multumesc ca m-ati „dumirit” in ceea ce priveste polenul. deja il am cumparat dar nu stiam cum sa-l iau. de maine incep cu cantitati mici si incet-incet cresc cantitatea. inca odata multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

mieresabadus.ro foloseşte cookie-uri pentru a personaliza și îmbunătăți experiența vizitatorilor. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora.