Free cookie consent management tool by TermsFeed

Laptisor de matca pur – Stupina Săbăduș

Laptisorul de matca este o substanta secretata de albine, indeajuns de buna pentru a fi hrana reginelor pe tot parcursul vietii acestora si reprezinta o avere nutritionala inca putin cunoscuta la adevarata ei valoare de multi dintre noi.

In ciuda numeroaselor aprecieri si supra-aprecieri ale unor calitati specifice, laptisorul de matca poate avea o valoare reala doar in situatia in care apicultorul pune suflet in ceea ce face si se ocupa temeinic de obtinerea lui.

Sa stiti ca nu este suficient intotdeauna pentru un produs ca acesta sa fie natural, ECO, bio si asa mai departe, este la fel de important si procesul prin care se obtine si indeosebi cel care se ocupa.

Ce reprezinta Laptisorul de matca?

Laptisorul de matca este un produs apicol cu un mare continut de substante nutritive, indeosebi vitamine. Datorita acestei concentratii deosebite de substante benefice asupra corpului uman, el a devenit destul de popular.

Aceasta chintesenta apicola are uimitoare proprietati imunostimulatoare si de vindecare. Dar, sa va povestim un pic de unde vine aceasta substanta.

Laptisorul de matca este in fapt un produs rezultat din activitatea glandelor hipofaringiene ale albinelor. Cu acest produs se hraneste nu doar regina stupului, ci si intreaga colonie de larve.

Va imaginati ca si albinele, precum oamenii, le ofera copiilor lor bebelusi tot ce e mai bun in materie de hrana.

De fapt, ca sa fim onesti, cu aceasta substanta sunt hranite larvele doar in primele lor zile de viata, pentru ca mai apoi acestora le sunt oferite miere, pastura si polen.

Partea interesanta este ca, de aceste prime zile depinde statutul albinei in stup. Practic, acest proces de hranire primordial este de o importanta capitala pentru stup.

Regina se naste ca orice alta larva, ea transformandu-se in matca exact in aceste zile de hranire cu laptisor de matca.

Cand primeste statut de regina, hrana ei exclusiva este aceasta substanta deosebit de hranitoare, pe care albinele doici, acelea care si produc laptisorul, i-o furnizeaza.

Cu alte cuvinte, albinele stiu si ele ce efecte miraculoase are acest elixir, de aceea isi cinstesc cu el reginele pentru intreaga lor viata.

Si ca sa intarim acest argument, va mai spunem si ca o albina muncitoare nu traieste mai mult de 42 de zile, pe cand o matca bine hranita traieste pana la 1825 de zile, sau chiar mai mult.

Citeste si →   Deliciu al simturilor: Mierea cu ghimbir

Ce contine Laptisorul de matca?

Aceasta substanta nutritiva are o culoare galben deschis, caracter usor astringent si un aspect vascos, cremos.

In alcatuirea lui intra, pe langa aminoacizi, proteine, lipide, si un intreg complex de vitamine.

Stiti cum se spune despre anumite bauturi, ca sunt cocktail-uri vitaminice, ei bine, asa este si aceasta substanta naturala provenita de la albine – o adevarata bomba vitaminica.

Pe langa multitudinea de vitamine continuta de laptisorul de matca, acesta mai are si minerale, acetilcolina, precum si substante cu efect antibiotic si de crestere.

Dar, haideti sa sintetizam putin continutul de substante utile al latisorului de matca:

  • vitaminele prezente: o intreaga avalansa de B-uri (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), precum si vitaminele A, C, D si E;
  • mineralele principale: calciu, zinc, fier, iod, magneziu, potasiu, fosfor, sodiu, sulf.

Va mai spun un secret, laptisorul de matca pur are in alcatuirea lui tot ce inseamna aminoacizi importanti pentru om.

Dar, acest rezervor de vitamine si minerale, mai este si o sursa importanta de 10-HDA. 10-HDA (acidul 10-hidroxi-2-decenoic) este in esenta un compus cu efecte anticancerigene, antibacteriene si antivirale. Dupa unii specialisti, acest acid 10-HDA este componenta cea mai importanta din punct de vedere al proprietatilor terapeutice ce intra in alcatuirea laptisorului de matca.

Apoi, pe langa vitaminele si mineralele amintite, mai gasim si niste substante cu un puternic efect antioxidant – este vorba despre polifenoli.

Pentru cei ce nu cunosc efectele polifenolilor, le spunem noi ca acestia protejeaza organismul impotriva efectelor radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt cei ce genereaza degradarea la nivelul celulelor determinand grabirea fenomenului de imbatranire.

Flavonoidele din polifenoli sunt printre cele mai importante substante protectoare care ne apara de boli.

Cum se prepara Laptisorul de matca la Stupina Sabadus?

Noi, la Stupina Sabadus, avem un intreg ritual in procesul de preparare a laptisorului de matca.

Prepararea acestui elixir apicol incepe cu mutarea matcii si a fagurilor cu oua si larve din stup. Din alta familie de albine, pe care am pregatit-o inainte, scoatem o rama ouata si incepem munca migaloasa, adica transvazarea oualor din rama, in botcile pregatite pe o rama „oarba”. Dupa terminarea operatiunii de transvazare inlocuim ramele lipsa cu cele pregatite de noi impreuna cu larve tinere in botci. Dupa trei zile scoatem rama, retezam botcile si culegem atat larva cat si laptisorul de matca si le punem la congelator imediat.

Suntem foarte atenti pe toata perioada derularii acestui proces, din acest motiv si obtinem un produs atat de bun calitativ, atat de pur. Lucram cu migala si punem suflet in tot ceea ce facem.

Citeste si →   Energie si rezistenta mai mare pentru sportivi !

Care sunt proprietatile acestui produs?

Sa stiti ca nu exageram deloc cand numim aceasta licoare bomba de vitamine, minerale, enzime si aminoacizi. O asemenea combinatie este benefica pentru organism, avand insa si actiuni punctuale. Va vom prezenta in continuare cateva dintre ele.

Specialistii recomanda laptisorul de matca pentru diminuarea starilor de oboseala, in cazuri de anemie, cand exista deficit de substante nutritionale in organism. Dar, de asemenea, el este util si celor cu probleme cardiovasculare. Plus de asta, nu are limita de varsta in privinta recomandarilor, fiind deopotriva bun pentru adulti, cat si pentru copii si batrani.

Are o concentratie de proteine deosebita, echivalentul concentratiilor din migdale, nuci sau oua.

Prezenta biotinei, adica a vitaminei B7, cea care se ocupa de grasimi si carbohidrati, transformandu-le in energie, face sa ne creasca parul si sa ni se imbunatateasca functia de reproducere.

De asemenea, acidul folic ori vitamina B9, este utila pentru femeile care vor sa conceapa un copil.

Cum va spuneam mai sus, ar putea fi de ajuns sa amintim de prezenta 10-HDA, si am spune extrem de multe despre proprietatile curative ale acestui remediu apicol.

Ce beneficii ofera Laptisorul de matca?

Cand vorbesti de beneficiile oferite de laptisorul de matca asupra organismului uman, aproape ca nu stii cu ce se incepi mai intai.

Cercetatorii, au descoperit de-a lungul timpului atat de multe efecte pozitive ca ne va fi greu sa le enumeram, daramite sa vi le descriem.

Insa, iata cateva dintre cele mai importanta beneficii ale laptisorului de matca:

  • regleaza nivelul colesterolului
  • actioneaza ca un vasodilatator, fapt ce conduce la prevenirea afectiunilor cardiace
  • creste numarul de spermatozoizi
  • are actiune cicatrizanta
  • vindeca varii afectiuni inflamatorii ale pielii
  • scade manifestarile din perioada menstruatiei
  • poate combate efectele neplacute ale chimioterapiei
  • fortifica organismul, aparandu-l de boli
  • imbunatateste sistemul imunitar
  • are o actiune deosebita asupra pielii (laptisorul de matca intra in componenta multor produse cosmetice: demachiant, creme hidratante, creme reparatorii, anti aging, antirid s.a.m.d.)
  • ofera sustinere in perioadele cu stres mare (la serviciu, la scoala, in perioada examenelor)
  • sustine pierderea in greutate datorita lecitinei care combate grasimile din sange, dizolvandu-le, impiedicand totodata depunerea colesterolului pe vasele de sange
  • imbunatateste calitatea somnului, alungand si starea de somnolenta din momentele de peste zi
  • regleaza glicemia din sange
  • are actiuni protectoare asupra sistemului digestiv.
Citeste si →   Copilul tau are nevoie de ...

Cum se administreaza Laptisorul de matca?

Noi va recomandam sa-l folositi sublingual, pentru ca in acest mod se realizeaza o mai buna absorbtie in organism.

Recomandam:

  • 1 – 3 grame pe zi pentru adulti, in cure de 21 – 42 de zile, de doua ori pe an.
  • 0,5 grame pe zi pentru copii

Va mai recomandam sa consumati laptisorul de matca impreuna cu mierea noastra – garantam ca nu isi pierde din proprietati.

Este bine sa-l luati inainte cu 20-30 de minute inaintea mesei de dimineata.

Fireste ca laptisorul de matca este bine sa-l folositi in stare cruda, naturala, cu alte cuvinte nealterata.

Laptisorul de matca este bun si in combinatie cu propolis crud ori cu polen.

Totusi cele mai rapide beneficii le-am observat atunci cand am consumat laptisorul de matca in amestecul energizantului si consumat in parallel cu siropul de catina.

Cum se pastreaza Laptisorul de matca pur?

Va sugeram sa pastrati laptisorul de matca la frigider, atunci cand incepeti o cura.

Pentru consum pe perioade mai mari de timp, recomandam sa-l tineti la congelator. Aici poate sa reziste pana la 2 ani.

Dupa cum grecii si romanii considerau laptisorul de matca ca fiind izvorul vietii vesnice, asa si noi va spunem ca va oferim, fara modestie, un remediu natural de calitate. Vi-l recomandam cu drag si speram ca o data ce veti incerca produsul nostru, veti reveni sa ne impartasiti experienta voastra.

Fructe de padure proaspete pentru Siropuri naturale cu miere

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

2 comentarii pentru “Laptisor de matca pur – Stupina Săbăduș

  1. Ioja vergil spune:
    0

    Sunt foarte fericit pentru că consum produsele dumneavoastră și consider că sunt de cea mai bună calitate făcând comparație cu alte produse apicole consumate de mine până acum. Am o rugăminte foarte mare : să mă treceți pe carnețelul dumneavoastră pentru noua recoltă de Lăptișor de matcă pur! Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *