Hidromelul (miedul) – Bautura zeilor

Cum a ajuns hidromelul din amforele zeilor pe mesele noastre?

Stupina Săbăduș, cea care produce tot felul de sortimente de miere, siropuri si cocktailuri bune pentru imunitate va imbie astazi cu o bautura delicioasa – Hidromelul (miedul).

O licoare miraculoasa pretuita in trecut si readusa in viata noastra de catre crescatorii de albine, hidromelul este cunoscut si ca bautura zeilor.

Denumirea populara sub care si-o amintesc batranii de la noi este cea de mied. Miedul este o adevarata magazie de vitamine.

Comanda aici >> Hidromel << produs de noi, Stupina Sabadus (cantitate limitata, il avem la maturat din 2016).

Acest cocktail de substante utile contine in primul rand complexul de vitamine B, dar si vitaminele C, A, D si K. De asemenea, are in compozitie minerale precum calciu, potasiu, magneziu, crom, seleniu si iod.

Miedul (hidromel)  nu este doar apreciat de specialistii in nutritie si de consumatorii de pe intreg mapamondul, dar a fost si subiectul multor scrieri literare. „Beau miedul Soarelui / Din cupa de aur.” scria Grigore Vieru la inceputul poeziei Metafora.

Insa, miedul nu il regasim doar in poezie, ci si in eseuri filozofice. Despre mied se credea in trecut ca ar produce revelatia poetica. Mircea Eliade sustine ca Odin, corespondentul lui Mercur in mitologia scandinava, ar fi capatat miedul poeziei. El ar fi furat licoarea magica ce te inspira la poezie si ar fi oferit-o zeilor. I se conferea astfel puterea magica de a se exprima in versuri celui ce o bea.

De ce este atat de curtat si cantat hidromelul? Daca ne gandim ca mierea de albine contine sute de substante hranitoare ce sustin viata si mai adaugam si polenul cu proprietatile lui incontestabile, ne putem imagina si de unde aceasta preocupare intensa pentru acest preparat.

Originea hidromelului. Scurt istoric.

Unii specialisti sustin ca isi are originile in India, avand o varsta venerabila de peste 6.000 de ani. Altii cred ca ar fi mai tinerel, dandu-i nici mai mult nici mai putin decat 4.000 de ani si pozitionandu-l in vechiul Babilon.

Cuvantul hidromel ar fi totusi de origine greaca, derivand din explicitul hydromeli, unde hydro inseamna apa, iar meli se traduce prin miere.

Citeste si →   Copilul tau are nevoie de ...

Miedul, pe de alta parte, ne-a parvenit din slavona, unde are semnificatia unei bauturi alcoolice slabe, dar imbietoare ce rezulta din fermentatia alcoolica a unui amestec de apa, miere si polen. In slavona, mied inseamna in fapt vin de miere.

Se pare insa ca radacina cuvantului mied este una mult mai veche, regasindu-se in cuvantul sanscrit madhu care s-ar traduce prin miere ori dulce, in combinatie cu alcool.

Intr-o forma sau alta, miedul apare in multe limbi: in irlandeza se cunoaste mid, in engleza mead, in limbile nordice mjod, in lituaniana medus etc.

Se pare ca si stramosii nostri, dacii, cunosteau aceasta licoare atat de apreciata. Primele mentiuni despre existenta ei pe teritoriul antic al dacilor sunt date de catre Priscus, un fel de ambasador roman din secoul al V-lea dupa Hristos.

Alte marturi despre timpuria prezenta a miedului pe teritoriul vechii Dacii ne sunt relevate de catre un cronicar sirian, Paul de Alep, care povesteste intr-una din scrierile sale despre felul cum era tratat de catre daci in anumite zile de post: cu bere si mied.

Cum fabricam noi Hidromelul?

Hidromel (mied) - bautura alcoolica din miereHidromelul nostru este realizat pe baza de produse apicole naturale si apa.

Nu folosim tehnica fierberii !

Noi combinam in stare naturala miere, polen crud, fagure cu miere, pastura si apa. Iata de ce produsul nostru este unul 100% natural, fara adaosuri, fara catalizatori chimici si fara tratamente termice care ar deteriora proprietatile native ale ingredientelor.

Intrand putin in detalii, aceasta bautura este rodul muncii unor microorganisme de origine vegetala (zaharomicete) ce se regasesc pe pielitele fructelor si pe polenul florilor. Zaharomicetele sunt niste ciupercute microscopice ce produc fermentatia alcoolica acolo unde intalnesc zaharuri.

Hidromelul, in fapt, este un vin, un vin slab, cu gust pregnant de miere, cu o aroma aparte imbietoare.

Calitatea acestui preparat se obtine atunci cand este realizat corespunzator, in conditii igienice si de siguranta deosebite. O nota mult mai mare primeste cand ii creste vechimea.

Nectarul zeilor se prepara doar in recipiente deosebit de curate. Pentru a obtine un hidromel de calitate, mediul trebuie sa fie initial perfect sterilizat, astfel incat sa nu existe nicio alta bacterie care sa conduca la fermentatii inoportune.

Citeste si →   Ce este Mierea Vie?

Asadar, incepem cu vase curate, cu o temperatura si o umiditate permanent controlate.

Folosim o apa curata, cu duritate normala.

Punctul nostru forte este insa mierea si polenul de calitate pe care le adaugam acestei bauturi. Din calitatea mierii folosite de noi iese acest mied atat de gustos.

De asemenea, asteptam sa se limpezeasca bautura in mod natural, nu o fortam in niciun fel, dar cea mai mare cantitate o si filtram.

Hidromelul produs de Miere Sabadus are o concentratie de 11-16% alcool, si se comercializeaza in recipiente de 750 de ml.

Recomandari terapeutice ale hidromelului

De-a lungul vremii specialistii i-au gasit miedului multe proprietati terapeutice.

Fiecare componenta care intra in alcatuirea bauturii are ea insasi calitati deosebite si un aport mare de substante nutrititive si terapeutice.

Pentru unele persoane consumarea ca atare a polenului nu este una tocmai placuta, lucru care face din hidromel un preparat si mai reusit.

In trecut aceasta batura era considerata a fi elixirul tineretii, fiind unul dintre cele mai vechi remedii cunoscute.

Un amanunt aparte este si acela ca hidromelul este prima bautura alcoolica, cunoscuta cu mult inaintea bauturilor clasice concepute din struguri ori din alte fructe, dar si a celor realizate din cereale.

Miedul este o batura slab alcoolizata, cu efect in accelerarea vindecarii ranilor, efecte de reintinerire, calitati afrodisiace. Creste pofta de mancare, actioneaza asupra sterilitatii si nu in ultimul rand, este un bun energizant, oferindu-ti pofta de viata.

Ce se cunoaste cu adevarat in zilele noastre, ca efecte constatate de multi cercetatori, in urma a numeroase studii si testari:

  • este adjuvant in tratarea frigiditatii
  • ajuta la relaxarea corpului, favorizand aparitia unei stari pozitive
  • este printre putinele afordisiace feminine cunoscute si de efect
  • la barbati actiunea este usor vasodilatatoare, stimuland hormonal, ajutandu-i sa depaseasca blocajele psihice
  • este folosit in menopauza prematura
  • aduce aporturi importante acolo unde intalneste carenta de vitamine, minerale si oligoelemente
  • sprijina secretia gastrica stimuland peristaltismul digestiv
  • este de ajutor in insomnii
  • isi aduce un aport important la guturai, dureri in gat, fiind de asemenea calmant pentru tuse
  • este util in tratarea sinuzitei, rinitei, bronsitei, astmului, pneumoniei, TBC-ului.
  • are efecte diuretice si purgative, fiind util in cazurile de constipatie
  • are efecte cunoscute in colita de putrefactie, in arsuri stomacale, ulcere, gastrite si diaree
  • ajuta in recuperarea dupa un accident vascular, in ischimia cardiaca precum si in privinta ulcerelor varicoase.
Citeste si →   Despre Albineti - miere cu scortisoara de Ceylon

Aceste beneficii pe care miedul le aduce organismului trebuie sa retineti ca pot exista doar daca bautura este 100% naturala.

Comanda aici >> Hidromel << 100% NATURAL, produs de noi, Stupina Sabaduș

Bautura nu este una complicata ori complexa, dar pentru a avea efectele scontate, ea trebuie preparata in conditii igienice deosebite.

Noi garantam ca oferim un produs natural de calitate si o sa va convingeti singuri dupa ce veti gusta.

Stupina Sabadus este autorizata de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.P.S.A) care certifica faptul ca respectam toate procedurile legale in vigoare si ne desfasuram activitatea in deplina siguranta pentru consumatori.

Stupina noastra din Alba produce hidromelul inspre toamna, cand are loc si descapacitul de la albine. Capaceala provenita de la albine este acoperita de propolis, impiedicand patrunderea bacteriilor ori a altor substante. Pentru fermentare se foloseste polenul crud, nu drojdie sau alte substante care i-ar modifica substantial gustul si proprietatile.

Va mai spun un secret: noua, la Stupina Sabadus, ne place sa povestim clientilor cum realizam produsele, sa vorbim despre apicultura, iar pentru noi cea mai mare reusita este atunci cand clientul revine. Va invitam sa degustati hidromelul nostru si va garantam ca va veti intoarce la noi.

ATENTIE! Acest articol nu inlocuieste un consult medical de specialitate!

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist!

PRECAUTII! Aceasta este o bautura alcoolica, a nu se administra sau lasa la indemana copiilor sub 18 ani si persoanelor alergice la produsele apicole!

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

2 comentarii pentru “Hidromelul (miedul) – Bautura zeilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

mieresabadus.ro foloseşte cookie-uri pentru a personaliza și îmbunătăți experiența vizitatorilor. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora.