Ce este Mierea Vie?

Mierea Vie – ce stim despre ea?

Deschid capacul de la lada cu albine intr-o zi si ce credeti ca vad ? Mierea vie care se plimba prin lada. Glumesc si io, ca asta-i primul lucru care iti trece prin minte cand auzi ca mierea ii vie. Te astepti sa se plimbe prin fagure sau borcan :).

Aici ii vorba despre cu totul altceva, ii vorba despre o miere care ii obtinuta prin cati mai putini pasi pana sa ajunga in borcane, dar care sa contina si cat mai multe produse din fagure, ca altfel punem robinet la fagure si spunem ca ii drumul cel mai scurt dintre fagure si borcan.

Din stup in borcane – Drumul mierii

Pentru cei care nu cunosc care ii drumul mierii din stup pana la borcan, am sa va ofer pe scurt cateva detalii.

In primul rand albinele aduna in faguri nectarul, care are in compozitie o cantitate mare de apa. Dupa cateva zile de munca, mai ales pe timpul noptii, prin ventilare si purtarea lui in gusa albinelor, prin mutarea lui dintr-o celula de fagure in alta, scade cantitatea de apa din nectar pana la 18-22%, in functie de sortimentul de miere, moment in care albinele au transformat nectarul in miere.

Citeste si →   Doctorie de toamna: Mierea de albine si Dovleacul

Dupa aceasta munca, albinele sigileaza fiecare hexagon de fagure cu un strat subtire de ceara, care ii numit capaceala. Aceasta capaceala ii foarte diferita de ceara simpla, deoarece albinele o trec prin gusa lor, lasand foarte multe vitamine si conservanti naturali.

Ce este Mierea Vie?Amu incepe apicultorul munca si fura fagurii cu miere, scuturand albinele in lada, dupa care, cu o furculita cu ace ascutite, inlatura capaceala si aseaza rama cu miere in centrifuga. Prin rotire, mierea iese din fagure si curge pe peretele de la centrifuga,  ajungand in galeata, printr-un robinet. In imagine observati cum mierea este filtrata prin doua site.

Urmatorul pas este decantarea. Mierea este pusa intr-un butoi. Aici, toate bucatile mici de capaceala care au reusit sa treaca prin sita, ies la suprafata.

Mierea urmeaza sa fie pusa in borcane dupa cateva zile, inchisa ermetic si depozitata ferita de lumina.

Simplu nu?

Care ii varianta prin care obtinem mierea vie sau cruda?

Mierea vie sau mierea cruda cum ii mai spun alti apicultori, este obtinuta prin presarea fagurilor, nu prin centrifugare.

Citeste si →   Timp, munca, calitate si pret.

Prin centrifugare mierea isi pierde o parte din proprietati, lucru care nu se intampla in cazul presării.

Cu ce-i mai buna mierea presata decat cea obtinuta prin centrifugare?

Cand punem la presat fagurii cu miere, sunt selectati fagurii care contin si pastura.

Mierea Vie - fagure cu pastura

O diferenta destul de mare o simtim in acest caz, deoarece prin presare, nu mai reusim sa extragem pastura din faguri, iar fagurii nu mai pot fi introdusi in stup ca si in cazul celor pusi la centrifugare si trebuie inlocuiti.

Astfel obtinem o miere poliflora prin presarea fagurilor care are in compozitie urme de capacele, ceara, propolis si bineinteles cel mai important produs, pastura.

Miere Poliflora obtinuta prin presarea fagurilor

Cei care cunosc si apreciaza produsele stupului stiu ce inseamna mierea vie, cruda, dar si cei care ne cer sa nu filtram mierea, sa le-o lasam ase cum curge.

In imaginea de mai sus, ase cum se vede,  avem mierea cu impuritatile de la capaceala. Din fiecare sortiment de miere oprim cate 8 borcane, pentru … cunoscatori.

Citeste si →   Laptisor de matca pur - Stupina Săbăduș

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

7 comentarii pentru “Ce este Mierea Vie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

mieresabadus.ro foloseşte cookie-uri pentru a personaliza și îmbunătăți experiența vizitatorilor. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii acestora.