Mierea Vie – ce stim despre ea?
Deschid capacul de la lada cu albine intr-o zi si ce credeti ca vad ? Mierea vie care se plimba prin lada. Glumesc si io, ca asta-i primul lucru care iti trece prin minte cand auzi ca mierea ii vie. Te astepti sa se plimbe prin fagure sau borcan :).
Aici ii vorba despre cu totul altceva, ii vorba despre o miere care ii obtinuta prin cati mai putini pasi pana sa ajunga in borcane, dar care sa contina si cat mai multe produse din fagure, ca altfel punem robinet la fagure si spunem ca ii drumul cel mai scurt dintre fagure si borcan.
Din stup in borcane – Drumul mierii
Pentru cei care nu cunosc care ii drumul mierii din stup pana la borcan, am sa va ofer pe scurt cateva detalii.
In primul rand albinele aduna in faguri nectarul, care are in compozitie o cantitate mare de apa. Dupa cateva zile de munca, mai ales pe timpul noptii, prin ventilare si purtarea lui in gusa albinelor, prin mutarea lui dintr-o celula de fagure in alta, scade cantitatea de apa din nectar pana la 18-22%, in functie de sortimentul de miere, moment in care albinele au transformat nectarul in miere.
Dupa aceasta munca, albinele sigileaza fiecare hexagon de fagure cu un strat subtire de ceara, care ii numit capaceala. Aceasta capaceala ii foarte diferita de ceara simpla, deoarece albinele o trec prin gusa lor, lasand foarte multe vitamine si conservanti naturali.
Amu incepe apicultorul munca si fura fagurii cu miere, scuturand albinele in lada, dupa care, cu o furculita cu ace ascutite, inlatura capaceala si aseaza rama cu miere in centrifuga. Prin rotire, mierea iese din fagure si curge pe peretele de la centrifuga, ajungand in galeata, printr-un robinet. In imagine observati cum mierea este filtrata prin doua site.
Urmatorul pas este decantarea. Mierea este pusa intr-un butoi. Aici, toate bucatile mici de capaceala care au reusit sa treaca prin sita, ies la suprafata.
Mierea urmeaza sa fie pusa in borcane dupa cateva zile, inchisa ermetic si depozitata ferita de lumina.
Simplu nu?
Care ii varianta prin care obtinem mierea vie sau cruda?
Mierea vie sau mierea cruda cum ii mai spun alti apicultori, este obtinuta prin presarea fagurilor, nu prin centrifugare.
Prin centrifugare mierea isi pierde o parte din proprietati, lucru care nu se intampla in cazul presării.
Cu ce-i mai buna mierea presata decat cea obtinuta prin centrifugare?
Cand punem la presat fagurii cu miere, sunt selectati fagurii care contin si pastura.
O diferenta destul de mare o simtim in acest caz, deoarece prin presare, nu mai reusim sa extragem pastura din faguri, iar fagurii nu mai pot fi introdusi in stup ca si in cazul celor pusi la centrifugare si trebuie inlocuiti.
Astfel obtinem o miere poliflora prin presarea fagurilor care are in compozitie urme de capacele, ceara, propolis si bineinteles cel mai important produs, pastura.
Cei care cunosc si apreciaza produsele stupului stiu ce inseamna mierea vie, cruda, dar si cei care ne cer sa nu filtram mierea, sa le-o lasam ase cum curge.
In imaginea de mai sus, ase cum se vede, avem mierea cu impuritatile de la capaceala. Din fiecare sortiment de miere oprim cate 8 borcane, pentru … cunoscatori.
Doresc abonare newsletter
Mulțumesc
Cand va mai fi in stoc mierea vie? Multumesc
Buna seara. Mai avem, miere vie de rapita https://www.mieresabadus.ro/produs/miere-vie-de-rapita-240-g/
nu prea se gaseste nr de telefom fix sau mobil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buna ziua. La contact gasiti nr. de telefon mobil.
CAT COSTA UN BORCAN DE 850 GRAME CU MIERE VIE ?
Buna seara.
Avem doar la gramaje de 480 si 240gr https://www.mieresabadus.ro/produs/miere-poliflora-obtinuta-prin-presarea-fagurilor-480-g-productie-2017/