De ce miere vie si nu miere moarta ?

mutarea mierii in borcane
mutarea mierii in borcane

Am mai scris cateva articole despre miere si va spuneam ca nu este bine sa fie incalzita mierea deoarece ii distrugem propietatile, ba chiar mai mult o transformam intr-o miere toxica, daca temperatura de topire trece de 40 grade.
Mierea nu trebuie sa treaca prin multe transformari, daca vrem sa mancam ceva sanatos, o miere vie.
Normal mierea de la albine este stoarsa prin centrifugare, mai putin aceasta miere care este obtinuta prin presarea fagurilor la rece. Dupa ce este obtinuta mierea, indiferent prin care metoda, cea mai mare cantitate este depozitata in borcane, iar o parte mai mica in butoi. In momentul in care stocul cu mierea din borcane se apropie de sfarsit, urmeaza munca mai anevoioasa, in care mierea este razuita pentru a fi pusa in borcane.
In filmuletul de mai jos reusiti sa observati metoda noastra, prin care mutam mierea depozitata in borcane. In acest caz este vorba despre mierea poliflora obtinuta prin presarea la rece, care a fost foarte putina si am depozitat-o in 4 flacoane de 5 litri pentru apa, dupa care prin razuire este mutata in borcanasele de 240 gr., astfel clientii nostrii sa se bucure de o miere de calitate, de o miere vie.
Cealalta metota prin care eu consider ca mierea ajunge moarta, estea cea prin care incalzim mierea pentru a ajunge in borcane.
Mierea moarta este si cea care este depozitata la razele soarelui, sau mierea care sta in vitrine sau tarabe la razele soarelui.
Este chiar ciudat, dar majoritatea oamenilor doresc sa cumpere o miere moarta, o miere care curge, o miere care nu mai are nici o sansa sa fie readusa la viata.

Citeste si →   Ultima zi la mierea de padure

✅ Ai un VOUCHER de Reduceri? → Vezi aici cum îl poți folosi

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

8 comentarii pentru “De ce miere vie si nu miere moarta ?

  1. Alexandru Dumitru spune:

    Bună ziua!
    Am găsit foarte interesante articolele dumneavoastră, vă mulțumesc frumos pentru timpul și efortul pe care le depuneți aici. Legat de mierea vie, luați în calcul să produceți și miere de mană sau pădure vie?
    Mulțumesc frumos și o zi bună!

    • Săbăduș Ioan spune:

      Buna ziua.
      Va multumim pentru apreciere.
      Incepand cu 2017 am trecut de la miere poliflora vie, atat la miere de rapita vie, miere de salcam vie, iar in 2018 am adaugat surpriza cea mare, miere vie de iarba neagra (negrus).
      Anul acesta incercam o miere vie de munte.

  2. Irina spune:

    Buna ziua,

    Inteleg ca nu trebuie incalzita mierea prea mult. Pentru consum terapeutic si sa profiti la maxim de ea asa facem.
    Dar eu vreau sa renunt complet la zahar si vreau sa pot adauga ceva in prajituri, sa nu fie atat de daunator ca zaharul.
    Am citit despre indulcitori gen sirop de artar, melasa, stevie.
    Dar daca pun miere chiar e toxica? Mai toxica decat zaharul?

    Multumesc din suflet.

    • Miere Săbăduş spune:

      Nu pot sa stiu dupa cat timp se vad urmarile, stiu doar ca nu este recomandat.
      Dupa cum bine stim, bunicile noastre foloseau cel putin la sarbatorile mai mari de peste an, mierea in prajituri. Nu am auzit sa moara nimeni, dar nici nu se cunosc urmarile negative dupa o anumita perioada.
      „Recomandam sa nu fie incalzita”.

  3. Irina Nica spune:

    Buna seara, as avea o intrebare: mierea expira? Eu stiam ca nu dar odata cu aderarea UE suntem obligati sa trecem pe recipiente termen de expirare…

    Multumesc frumos,
    Irina

    • Miere Săbăduş spune:

      Buna seara.
      Conform normelor trebuie trecut termen de expirare. Au aparut aceste obligatii in urma numeroaselor „falsificari legale”.
      Pt mierea vie, normal nu ar trebui sa exista termen de expirare. Intradevar in timp, dupa 3-4 ani, incepe sa-si piarda din propietati, incepand sa nu mai fie antibacteriana. Acest proces de imbatrinere, vine mult mai repede cand mierea este incalzita, chiar la temperaturi mici, sub 30 de grade. Daca mierea este pastrata inchisa ermetic, ferita de razele soarelui si sa nu depaseasca 15 grade, isi pastreaza propietatile mult timp.
      Incepand din 2008, am o rezerva de minim 3-5 kg din fiecare an si este la fel de aromata si buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *