Free cookie consent management tool by TermsFeed

De ce am păstrat Mierea de Iarbă Neagră pentru 5 Ani? Află povestea!

     Așe cum știți, fac multe teste cu diferite sortimente de miere, polen sau alte produse din stupină, care durează de la câteva zile pentru schimbarea unei rețete existente, până la câteva luni când este vorba de un produs nou.
     Astăzi o să vă povestesc despre unul dintre cele mai lungi teste pe care le-am făcut cu mierea vie de iarba neagră (negruș).Iarba Neagra, Negrus
     În 2019 am avut ocazia să observ la mierea de iarba neagră mai multe bule de aer decât de obicei. În principiu, o mare parte din aceste bule de aer ies la suprafață și rămân foarte puține în miere, dar în acest an nu s-a întâmplat ca de obicei și foarte multe bule au rămas în miere, ieșind la suprafață după o perioadă mai mare de timp.
     Cum acest sortiment este foarte rar, de multe ori nici nu apuc să-l pun pe magazinul online, că sunt clienți care își rezervă câte 5-6 borcănașe cu câteva luni înainte. Așa că, în momentul când au auzit că lucrez la extragerea mierii de negruș, clienții stăteau cu ochii pe telefon să-i anunț că a plecat mierea. Din păcate, anul acela bulele de aer și-au făcut de cap și au început să iasă mai greu din miere, după ce borcănașele au ajuns la clienți. Și, după cum ne știți, așteptăm de la voi să ne spuneți orice mici detalii care apar la produsele noastre. Au fost clienți care mi-au spus că s-a „bombat capacul”.
     Bombarea capacului la borcanele cu miere apare atunci când pornește fermentația mierii și aerul nu mai are unde să iasă.
     Un alt fenomen mai fericit este atunci când sunt bule mici de aer, care nu apucă să iasă la suprafață și ies in momentul când deschidem capacul. Mierea cristalizează, iar spre primăvară-vară, când mierea își schimbă puțin compoziția și în borcan apar mici firicele de miere lichidă, bulele profită de acest fenomen și ies la suprafață, iar capacul apare bombat. La deschidere se aude un mic „fasss”. La mierea de iarbă neagră este puțin diferit pentru că nu cristalizeză, este gelatinoasă.
     Un fenomen asemănător cu bombarea capacului mi s-a întâmplat în 2019, cu mierea de iarba neagră, când bulele de aer au ieșit din miere timp de vreo 7-10 zile.
    Acum, apucă-te, Ioane, și oferă-i clientului cât mai multe detalii despre acest fenomen și fă-l să creadă că ai dreptate. Știu cum este când cumperi un produs de mai multe ori și, dintr-o dată, acesta este altfel. Oricât de serioși suntem și oricât mă chinui să fac produse tot mai de calitate, parcă nu mă simt bine când apar situații de genul ăsta.
    Din cinci clienți care au cumpărat acele borcănașe (și nu ieftin), trei dintre ei ne-au spus despre bombarea capacului. Bineînțeles, au precizat că ne-au anunțat tocmai pentru că vor să știe acest fenomen și nu sub formă de reclamație sau nemulțumire. Deși ne-au spus că mierea nu și-a modificat gustul și eram sigur că fenomenul bombării capacului nu era cel de fermentare, am oprit distribuirea celorlalte borcănașe cu miere de negruș, pentru a le testa pe o perioadă mai lungă.
    Nu știu cum vă simțiți voi, dar io, chiar dacă știu cum stă un lucru și sunt sigur pe el, parcă nu mă simt bine să-l trimit la clienți. Așa că din 2019, am deschis la fiecare două luni câte un borcănaș cu miere. Da, fiecare borcănaș deschis era bombat și se auzea un „fass” scurt, dar mierea nu avea alt gust. În 2020 am vrut să le pun la vânzare pentru că era totul în regulă, dar parcă nu m-a lăsat sufletul și aveam o reținere. Așa că la fiecare șase luni încercam câte un borcan și totul era în regulă.
   Începând cu 2021 tot mai mulți clienți ne întrebau dacă avem miere de iarba neagră și cum încăpățânarea mea e mare de multe ori, a fost musai să-i mint și să le spun că nu avem, tocmai ca să mă conving eu cât vor bulele astea să tot iasă.
    Săptămâna trecută, am deschis ultimele șase borcănașe cu miere de negruș, producție 2019 și sunt tare mândru că nu m-am lăsat tentat timp de patru ani să vând borcănașele cu miere și sa vad că nu m-am înșelat și mierea este în regulă.
     Au rămas șapte borcănașe, din care am scos mierea și le-am omogenizat cu lingura, după care le-am pus în alte borcănașe și chiar dupa 5 ani, mierea nu si-a schimbat consistenta si gustul.
     Am doar rugămintea să mă ierte clienții pe care a trebuit să-i mint că nu mai am miere vie de iarbă neagră, dar amu știți care o fost motivul.
Citeste si →   Despre pachetul imunitate adulti (II)

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *