Sa stim mai multe despre mierea de albine

MIERE DE ALBINE
Ce stim si ce ar trebui sa stim despre acest aliment care depaseste cu mult valoarea aurului cand este vorba de sanatate ? De unde obtinem aceste informatii si cata incredere avem in persoanele de la care le primim ? Reusim sa primim informatiile necesare depre produsele apicole de unde le cumparam ? Sunt doar cateva intrebari la care trebuie sa avem raspunsurile.
Prin acest articol nu doresc sa detaliez toate performantele pe care le are mierea de albine si rezultatele in urma consumarii ei, vreau sa vorbesc in general despre miere, fara a intra in detalii pe sortimente, incercand sa vorbesc despre sortimente in alt articol.
Mierea este una singura, MIEREA DE ALBINE, care este adunata de catre albine, un aliment energetic, un produs biologic cu transformare constanta si antibacteriana, avand 3200 calorii/kg . Stim ca un adult, care depune efort  are nevoie de 3500 calorii, deci zilnic ar fi nevoie sa consumam 1 kg de miere, dar sa nu uitam ca mierea nu este un aliment complet, ajuta foarte mult sportivii si persoanele care muncesc mai mult de 8 ore, ajuta ingrijirea aparatului digestiv, de inima sau respirator, fixeaza foarte repede calciul si are o actiune rapida asupra ficatului si lista poate continua.
Mierea contine foarte putina apa, 17-19% are o vascozitate normala, in functie de mierea florala, la o temperatura  a mierii de 35°C. O greseala pe care o fac foarte multi consumatori este in momentul cand incalzesc mierea pt a deveni  lichida, pt a fi mai usor de manuit. Putini stiu ca mierea incalzita isi pierde din vitamine. Intradevar mierea se poate incalzi pana la 40°C, dar nu este indicat deoarece pt miere este nevoie de doua ori mai putina energie, fata de apa, lucru pe care multi consumatori, apicultori sau procesatori nu-l respecta.
Pana sa ajungem la miere, albinele aduna in gusa nectarul, care este imbunatatit cu secretiile salivare de la albina, preluat de catre alta albina, depozitat in celula din fagure, dupa care este reluat inapoi de catre alta albina, regurgitat (un zbor foarte frumos al albinelor cand primesc siropul pt stimularea matcii) , pana cand nectarul ajunge miere, cu o concentratie mica de apa, undeva la 17-19%, dupa care in ultima faza urmeaza ventilatia, care este facuta de catre albinele  din cuib si imediat mierea este capacita. Acest procedeu dureaza cateva zile, prin care albinele creeaza un strat subtire de ceara care acopera celulele cu miere, strat pe care il numim capaceal. De cele mai multe ori nu se asteapta aceasta maturare a mierii, rezultand o miere mult mai fluida, care binenteles are o concentratie mai mare de apa, in special mierea de salcam.
In miere gasim urmatoarele zaharuri : glucoza si fructoza care sunt si cele mai importante, dupa care dextrantrioza,  erloza, kestoza, kojibioza, izomaltoza, leucroza, melezitoza, nigeroza, rafinoza, turonoza,  s.a.  In miere mai gasim zaharoza si maltoza, iar acizii organici, aminoacizii, proteinele, lipide (f . putin), saruri minerale cum ar fi potasiu (in cantitate cea mai mare), calciu, clor, fier, fosfor, magneziu, siliciu, sulf, dar si mici urme de elemente rare.
Enzimele din miere provin atat din nectarul florilor, cat si din secretiile salivare ale albinelor, care pot fi foarte usor distruse prin supraincalzirea mierii.
Foarte multa lume refuza sa consume miere deoarece ii este frica sa nu se ingrase, dar nu stiu ca miere este saraca in vitamina C si nu contine vitamina A si D.
Cristalizarea sau imbatranirea mierii vine odata cu trecerea timpului, in functie de sortimentul de miere.  Diferiti factori, cum ar fi scaderea temperaturii si prezenta unor germeni de cristalizare (chiar si grauncioare de polen), produc cristalizarea mierii care este un process natural si nu altereaza calitatea mierii, dimpotriva indica o miere de calitate . Acest process este grabit si in momentul in care temperatura de depozitare scade sub 16°C.
Mierea ajunge sa fermenteze in momentul in care este mult prea lichida (peste 18% apa) si se recunoaste avand o spuma deasupra si fiind cu o aciditate mult mai mare decat cea obisnuita. Prezenta HMF (hidroximetilfurfural) in miere rezulta in momentul cand mierea este incalzita brutal.
Albinele au ultimul cuvant de spus, doar ca unii oamenii nu au rabdarea sa le asculte intodeauna !

Citeste si →   Aer curat dorim, la colectare ne inghesuim

Am mai scris despre miere aici si aici.

✅ Ai un VOUCHER de Reduceri? → Vezi aici cum îl poți folosi

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

8 comentarii pentru “Sa stim mai multe despre mierea de albine

  1. Ovidiu spune:

    Am ajuns sa consum miere cat sa ma apuc de apicultura sa cresc si sa dezvolt o mica stupina si bine ar fi oamenii sa consume produse apicole inclusiv polen, laptisor de matca, miere de mana,…dar si acest produs miraculos MIEREA . Sanatate tuturor si consumati produse apicole…

  2. Staia Valeriu spune:

    Destul de relevant articolul, dar as fi dorit mai multe explicatii de referinta privind influenta termica asupra mierii si a elaborarii HMF (hidroximetilfurfural).

  3. D-Petre spune:

    Cand eram mai tinerel am mestecat, o buna perioada, in fiecare dimineata propolis…in log de guma de mestecat…mult mai bun si mai sanatos…daca suporti gustul 🙂

    • albinuta veninoasa spune:

      Da, este sanatos acest obicei, dar deranjant ca se lipeste de dinti si se ingalbenesc. Cea mai buna metoda este tinctura de propolis pusa pe miere (nu pezahar, apa sau paine)

  4. Anonymous spune:

    Frumos explicat, cred ca multi dintre noi nu o apreciem destul sau de exemplu eu nici nu am stiut multe despre miere, dar cu blogul dvs mai invat cate ceva. Ms ptr postari, numai bine, Remus.

    • albinuta veninoasa spune:

      Acesta este si scopul acestui blog, sa cunoasca oamenii adevarata valoare a produselor apicole din tara noastra, daca sunt naturale, nefalsificate si cum isi dau seama cand sunt falsificate. Am observat ca majoritatea oamenilor nu stiu multe lucruri importante despre mierea de albine, o cumpara cu vitaminele distruse, sau le distrug chiar oamenii fara sa-si dea seama.
      Va multumesc pt aprecieri.

    • albinuta veninoasa spune:

      Sa nu uitam de polen sau de cel mai puternic antibiotic natural, propolisul. Important este sa incepem sa le consumam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *