Falsificarea mierii de albine

Miere de albine – Falsificare si distrugere a calitatilor sale

Miere de Salcam DA si NUAm hotarat sa deschid acest subiect, deoarece am observat multe cautari pe GOOGLE, despre ceea ce urmeaza sa scriu. S-a mai vorbit foarte mult despre calitatile, falsificarea si  pastrarea mierii, am observat ca nu se cunoaste inca de catre foarte multa lume aceste lucruri si aici ma refer mai mult la acele persoane care cumpara produsele apicole. Binenteles ca apicultorii sau cei care vand produsele apicole cunosc aceste reguli, dar aleg calea cea mai usoara.
Sa vedem care sunt metodele prin care se distruge calitatea mierii de albine:

  • apicultorul alimenteaza albinele pe timpul noptii cu sirop din zahar, chiar si cand acestea au cules. Astfel albinele muta siropul in faguri, iar pe timp de zi aduc nectarul din flori.
  • mierea de albine se cristalizeaza (zahariseste) in timp, iar cel care o vinde, incalzeste mierea pana devine lichida, distrugand tot ce are mai bun. Binenteles ramane aroma si dulceata de miere.
  • pastreaza mierea la razele soarelui timp indelungat cu anumite scopuri sau din greseala.
  • mierea expusa la soare pentru comercializare este si vanduta (degustare in cazurile cele mai fericite).

Sperand ca nu mi-a scapat ceva, trecem acum la metodele de falsificare a mierii de albine:

  • cea mai grosolana este cand se inlocuieste mierea in procent de 90% cu zaharul. Aceasta metoda se aplica cel mai des la mierea de salcam sau tei, deoarece se fierb florile, iar dupa ce se obtine aroma, se adauga zaharul in apa care a rezultat din fierberea cu florile dorite. „Mierea” obtinuta depaseste cu mult aromele mierii naturale si este mult transparenta.
  • se mai practica amestecarea mierii de albine cu siropul din zahar, sau alti „profesionisti”, adauga diferite glucoze.

Reguli minime:

  • mierea trebuie ferita de razele soarelui timp indelungat
  • mierea trebuie pastrata inchisa ermetic

Cum deosebim mierea falsificata de cea naturala ?

  • cea mai simpla si sigura metoda este sa alegem mierea cristalizata (zaharisita). Trebuie sa stim ca mierea care cristalizeaza cel mai repede este mierea de RAPIŢĂ (dupa 2-4 zile de la centrifugare). Celelalte sortimente de miere cristalizeaza intr-un timp mai mare (20-45 zile), cu exceptia mierii de SALCÂM, care isi poate modifica forma (ingroasa din cauza temperaturii scazute), dar revine la forma naturala (mai subtire), dupa ce ramane cateva zile la o temperatura camerei. Mierea de salcam ajunge sa cristalizeze dupa aproximativ 10-18 luni.
  • alta metoda este in momentul in care mierea este proaspata, curge, luam o scobitoare si dupa ce o introducem in miere si o ridicam, mierea trebuie sa curga de pe scobitoare, lin si fara intrerupere, fara sa faca picaturi. Pe timpul cat curge trebuie sa observam cum scade grosimea mierii care curge pana ajunge foarte subtire si doar atunci se opreste, fiind urmata inca de cateva picaturi, dar care se lungesc.
  • alta forma care ne arata ca mierea este naturala, este atunci cand observam acele „pături” de miere, cand este pusa in borcan sau alte recipiente.
  • reusim sa observam ca mierea nu are multa apa sau sirop de zahar, urmarind bula de aer din borcan, care trebuie sa se deplaseze incet cand intoarcem borcanul cu capacul in jos.

In fotografia de mai sus observati aceasi miere de salcam, in diferite recipiente. Mierea din ursulet a fost pastrata ferita de razele soarelui si pana la 10°C, iar mierea din borcan a fost expusa timp indelungat la razele soarelui (expusa ca si reclama pt vanzare).

Cu speranta  ca intr-un procent mic am reusit sa raspund intrebarilor dvs (cautari pe Google), despre mierea de albine, va astept cu alte intrebari la acest subiect.

Despre mierea falsificata au mai scris  aici : farmacistul si  protv.

29 thoughts on “Falsificarea mierii de albine

      • Cristian says:

        Salut albinuta veninoasa:)
        Am luat de la Plafar o miere de tei care dupa cateva saptamani tinuta la temperatura de maxim 15 grade e foarte lichida si se topeste/dizolva foarte usor in lichide reci. Culoarea este foarte deschisa, aproape de galben si transparenta.
        Oare este ok?

        • Săbăduş says:

          Buna ziua.
          O miere lichida se poate transforma intr-o miere cristalizata, dar daca mierea a fost cristalizata, face eventual o mica pelicula (5mm) de miere lichida, deasupra, cand este depozitata la temperatura camerei.

  1. mary says:

    Felicitari! Termenul „miere falsificata” implică faptul ca in mierea a fost adaugat glucoza, dextroza, melasa, sirop de porumb, sirop de zahar,amidon, sau orice alt produs similar, altele decat nectarul floral colectate, procesate si stocate in fagure de albine. Eticheta nu ne da dovada ca mierea este 100% naturala , mai ales ca unii apicultori pentru a stimula productia de miere da hrana albinelor sirop de zahar, iar albinele convertesc siropul in „miere” – miere curge ca un sirop si este foarte clara. Mierea pura nu trebuie sa se dizolve repede intr-un pahar cu apa , dar acest test iar nu este bun pentru toate tipurile de miere, deoarece diferite soiuri de miere au vascozitate diferite, unele sunt mai dense si mai grose decat altele. Mai este testul cu bumbacul introdus in miere – ex. un betisor de curatat urechiile introdus in miere , apoi ii dai foc daca arde , mierea este pura, apoi testul cu creionul chimic …. Eu cumpar des miere nu folosesc zahar deloc, pentru mine mierea este DELICIOASA , dar sunt ferm convinsa ca singura miere pura pe care am mancat-o a fost doar cea cu fagure. Sunt multe de scris referitor la miere ,dar te las pe tine albinuta veninoasa , eu va dau un sfat consumati MIERE chiar daca este scumpa , daca ati stii ce ravagii face zaharul in corp …

    • albinuta veninoasa says:

      Multumesc pt completari. Se observa faptul ca suntem pe aceeasi unda in ceea ce priveste SANATATEA si le recomand tuturor sa-ti viziteze blogul cu plante medicinale.

  2. Gabriel Ursan says:

    Un articol foarte interesant din care am aflat niste informatii excelente! Bravo, se vede ca te implici cu multa pasiune in ceea ce faci si ar trebui sa citeasca mult mai multa lume acest articol.

    • albinuta veninoasa says:

      Ms mult. Sunt la inceput si doresc sa se cunoasca lucrurile de baza, pt ca este important sa stim ce cumparam, nu are importanta daca lumea cumpara de la mine sau nu, dar ma bucur cand informatiile ajung mai departe, mai ales cand este vorba despre imbunatatirea sanatatii.

    • albinuta veninoasa says:

      Multumesc pt apreciere. Da, o sa existe si magazin online,dar pana atunci ne chinuim aici . Deocamdata trimit prin posta sau curier, in urma comenzilor telefonice sau e-mail-urile primite. Momentan realizarea unui magazin online este pe locul … 3, deoarece vreau sa ma axez pe informarea posibililor clienti, deoarece 90% dintre ei nu cunosc care este mierea naturala si care este mierea cu vitaminele distruse. Oamenii nu stiu ca aprope fiecare sortiment de miere de albine este indicata in diferite afectiuni.
      Dupa ce o sa le deschid ochii, o sa ma ocup si de magazinul online.

  3. Pingback: Da-i omului ceea ce merita daca ai fost multumit de serviciile lui. | Miere Sabadus

  4. Pingback: Miere Sabadus: sanatate pentru intreaga familie | Ana Naghi

  5. RAFAY VIOLETA DANIELA says:

    DOAR MIERE NATURALA NE FERIM DE ZAHARURI FALSIFICATE SI CARE NU SUNT BENEFICE ORGANISMULUI NE DORIM SANATATE ATAT NOUA CAT SI COPIILOR NOSTRII

  6. Pingback: Albineti 100% romanesc, natural si nefalsificat ! | Miere Sabadus

  7. florin says:

    doar daca ai un prieten apicultor si e si el la rindul lui prietenul tau poate sa te serveasca cu miere adevarata naivi sunt multi doar apicultorii stiu……………………..ce e mierea adevarata si cind poti sa o oferi prietenilor ca sa o laude ( sa fie coapta bine si cu putin polen) ohoho…………………………cine are stieeeeeeeeee dar nu e de dat……..

    • Miere Săbăduş says:

      Florin, este miere de dat, dar nu la preturile de pe piata. In momentul cand ai calitate, consumatorul trebuie sa observe si beneficii dupa produsele apicole. Poate chiar dupa … 5-7 zile :

  8. Stefana says:

    Poza nu este concludenta. Pune miere in 2 borcane la fel, tine-le in conditii diferite si atunci vedem diferenta. Si eu am stupi, ii duc in pastoral si stiu cum arata mierea adevarata.

  9. maria says:

    Va rog frumos sa-mi spuneti ce s-a intamplat cu mierea mea. Am cumparat in iulie un bidon de miere de salcam(asa mi s-a spus ca este) de la o persoana care mi-a fost recomandata. Era inchisa ermetic,am tinuto in camara, nu am umblat la ea pana la inceputul lui octombrie si atunci era deja beton, abia am bagat lingura in ea. Stiu si eu, am mai mancat, cea de salcam cristalizeaza mai greu. Ce fel de miere e asta ?

  10. Pingback: Pastura, sau un fals din miere si polen ? | Miere Sabadus

  11. Mircea Moise says:

    Sunt consumator de miere si caut de zeci de ani miere curata de la apicultori si nu am reusit pana acum sa gasesc. Din discutiile cu mai multi apicultori doi dintre ei mi-au declarat ca nu voi gasi niciodata miere curata nici in magazine si nici direct de la apicultori. Toti apicultorii falsifica mierea afara de aceia care o consuma ei si s-au specializat atat de bine in falsificarea ei ca nici cele mai sofisticate laboratoare nu pot detecta falsificarea. Atat falsificarea mierii cat si a altor produse alimentare nu se va putea combate decat cu o lege foarte dura care sa mearga pana la condamnarea capitala. In aceasta directie societatea civila ar trebui prin orice metode sa impuna parlamentului elaborarea unei astfel de legi pentru ca aici e vorba de sanatatea populatiei care face parte din siguranta nationala.

    • Miere Săbăduş says:

      Buna seara.
      Va inteleg perfect dezamagirea, deoarece din situati in care sunteti dvs. acum, m-am suparat si am pornit aceasta afacere.
      Sa stiti ca se gasesc produse apicole naturale 100% la foarte multi apicultori seriosi, trebuie doar sa cautati produsele dupa care sa aveti si rezultate, nu numai sa fie dulci, aromate si gustoase. Nu etse de ajuns ca un produs sa fie natural, trebuie avut grija de fiecare produs de la albine sa le pastram vitaminele si sa nu le distrugem.
      Pentru a observa ceea ce trebuie sa cautati, va pot trimite un energizant , si sa il platiti numai daca va ofera rezultatele din descriere.
      O seara placuta.

      • jenica says:

        Aveti dreptate, nu se mai gaseste miere naturala, la vanzare. Pana in urma cu 30 de ani luam miere de la o ruda. Cumpar miere mereu dar nici una nu o pot compara cu cea a carei gust si consistenta mi-au ramas in memorie.

        • Săbăduş says:

          Mai sunt foarte multi apicultori care nu falsifica mierea, deci mai exista miere naturala, dar o parte din noi cerem pretul corect pentru aceasta miere, iar cealalta categorie prefera sa faca palinca din mierea lor, decat sa o vanda la pretul de pe piata, sau sa ofere clientilor o gramada de explicatii de ce este mierea lor mai scumpa decat cea care se gaseste pe rafturile din magazine sau in piete si oboare.

  12. Nick says:

    Eu am dat de ”miere” decantată, adică cristalizată pe jumătate, iar partea opacă necristalizată avea și două straturi diverse. Ce putea fi ?… Eu știu că mic fiind tata cumpăra miere șo se uita pe fundul bidonului acela de aluminiu (ca cel de lapte). Ce putea să vadă ? vorbesc de anii ’50. Iar prețul la vremea aia era de 80 de lei. Aș dori comentarii (explicații) autentice. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *