Falsificarea mierii de albine

Miere de albine – Falsificare si distrugere a calitatilor sale

Miere de Salcam DA si NUAm hotarat sa deschid acest subiect, deoarece am observat multe cautari pe GOOGLE, despre ceea ce urmeaza sa scriu.

S-a mai vorbit foarte mult despre calitatile, falsificarea si  pastrarea mierii, am observat ca nu se cunoaste inca de catre foarte multa lume aceste lucruri si aici ma refer mai mult la acele persoane care cumpara produsele apicole.

Binenteles ca apicultorii sau cei care vand produsele apicole cunosc aceste reguli, dar aleg calea cea mai usoara.

Metodele prin care se distruge calitatea mierii de albine:

  • apicultorul alimenteaza albinele pe timpul noptii cu sirop din zahar, chiar si cand acestea au cules. Astfel albinele muta siropul in faguri, iar pe timp de zi aduc nectarul din flori.
  • mierea de albine se cristalizeaza (zahariseste) in timp, iar cel care o vinde, incalzeste mierea pana devine lichida, distrugand tot ce are mai bun. Binenteles ramane aroma si dulceata de miere.
  • pastreaza mierea la razele soarelui timp indelungat cu anumite scopuri sau din greseala.
  • mierea expusa la soare pentru comercializare este si vanduta (degustare in cazurile cele mai fericite).
Citeste si →   Reducere si un tratament pentru prevenirea bolilor la copii si adulti.

Metodele de falsificare a mierii de albine:

  • cea mai grosolana este cand se inlocuieste mierea in procent de 90% cu zaharul. Aceasta metoda se aplica cel mai des la mierea de salcam sau tei, deoarece se fierb florile, iar dupa ce se obtine aroma, se adauga zaharul in apa care a rezultat din fierberea cu florile dorite. „Mierea” obtinuta depaseste cu mult aromele mierii naturale si este mult transparenta.
  • se mai practica amestecarea mierii de albine cu siropul din zahar, sau alti „profesionisti”, adauga diferite glucoze.

Reguli minime:

  • mierea trebuie ferita de razele soarelui timp indelungat
  • mierea trebuie pastrata inchisa ermetic

Cum deosebim mierea falsificata de cea naturala?

  • cea mai simpla si sigura metoda este sa alegem mierea cristalizata (zaharisita). Trebuie sa stim ca mierea care cristalizeaza cel mai repede este mierea de RAPIŢĂ (dupa 2-4 zile de la centrifugare). Celelalte sortimente de miere cristalizeaza intr-un timp mai mare (20-45 zile), cu exceptia mierii de SALCÂM, care isi poate modifica forma (ingroasa din cauza temperaturii scazute), dar revine la forma naturala (mai subtire), dupa ce ramane cateva zile la o temperatura camerei. Mierea de salcam ajunge sa cristalizeze dupa aproximativ 10-18 luni.
  • alta metoda este in momentul in care mierea este proaspata, curge, luam o scobitoare si dupa ce o introducem in miere si o ridicam, mierea trebuie sa curga de pe scobitoare, lin si fara intrerupere, fara sa faca picaturi. Pe timpul cat curge trebuie sa observam cum scade grosimea mierii care curge pana ajunge foarte subtire si doar atunci se opreste, fiind urmata inca de cateva picaturi, dar care se lungesc.
  • alta forma care ne arata ca mierea este naturala, este atunci cand observam acele „pături” de miere, cand este pusa in borcan sau alte recipiente.
  • reusim sa observam ca mierea nu are multa apa sau sirop de zahar, urmarind bula de aer din borcan, care trebuie sa se deplaseze incet cand intoarcem borcanul cu capacul in jos.
Citeste si →   Centrifuga din inox si alte utilaje apicole, la reducere !

In fotografia de mai sus observati aceasi miere de salcam, in diferite recipiente. Mierea din ursulet a fost pastrata ferita de razele soarelui si pana la 10°C, iar mierea din borcan a fost expusa timp indelungat la razele soarelui (expusa ca si reclama pt vanzare).

Cu speranta  ca intr-un procent mic am reusit sa raspund intrebarilor dvs (cautari pe Google), despre mierea de albine, va astept cu alte intrebari la acest subiect.

✅ Ai un VOUCHER de Reduceri? → Vezi aici cum îl poți folosi

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

25 comentarii pentru “Falsificarea mierii de albine

  1. Nick spune:

    Eu am dat de ”miere” decantată, adică cristalizată pe jumătate, iar partea opacă necristalizată avea și două straturi diverse. Ce putea fi ?… Eu știu că mic fiind tata cumpăra miere șo se uita pe fundul bidonului acela de aluminiu (ca cel de lapte). Ce putea să vadă ? vorbesc de anii ’50. Iar prețul la vremea aia era de 80 de lei. Aș dori comentarii (explicații) autentice. Mulțumesc.

  2. Mircea Moise spune:

    Sunt consumator de miere si caut de zeci de ani miere curata de la apicultori si nu am reusit pana acum sa gasesc. Din discutiile cu mai multi apicultori doi dintre ei mi-au declarat ca nu voi gasi niciodata miere curata nici in magazine si nici direct de la apicultori. Toti apicultorii falsifica mierea afara de aceia care o consuma ei si s-au specializat atat de bine in falsificarea ei ca nici cele mai sofisticate laboratoare nu pot detecta falsificarea. Atat falsificarea mierii cat si a altor produse alimentare nu se va putea combate decat cu o lege foarte dura care sa mearga pana la condamnarea capitala. In aceasta directie societatea civila ar trebui prin orice metode sa impuna parlamentului elaborarea unei astfel de legi pentru ca aici e vorba de sanatatea populatiei care face parte din siguranta nationala.

    • Miere Săbăduş spune:

      Buna seara.
      Va inteleg perfect dezamagirea, deoarece din situati in care sunteti dvs. acum, m-am suparat si am pornit aceasta afacere.
      Sa stiti ca se gasesc produse apicole naturale 100% la foarte multi apicultori seriosi, trebuie doar sa cautati produsele dupa care sa aveti si rezultate, nu numai sa fie dulci, aromate si gustoase. Nu etse de ajuns ca un produs sa fie natural, trebuie avut grija de fiecare produs de la albine sa le pastram vitaminele si sa nu le distrugem.
      Pentru a observa ceea ce trebuie sa cautati, va pot trimite un energizant , si sa il platiti numai daca va ofera rezultatele din descriere.
      O seara placuta.

      • jenica spune:

        Aveti dreptate, nu se mai gaseste miere naturala, la vanzare. Pana in urma cu 30 de ani luam miere de la o ruda. Cumpar miere mereu dar nici una nu o pot compara cu cea a carei gust si consistenta mi-au ramas in memorie.

        • Săbăduş spune:

          Mai sunt foarte multi apicultori care nu falsifica mierea, deci mai exista miere naturala, dar o parte din noi cerem pretul corect pentru aceasta miere, iar cealalta categorie prefera sa faca palinca din mierea lor, decat sa o vanda la pretul de pe piata, sau sa ofere clientilor o gramada de explicatii de ce este mierea lor mai scumpa decat cea care se gaseste pe rafturile din magazine sau in piete si oboare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *