Anul acesta cand am pus in borcane fagurii cu miere de salcam, am pus si „faguri negri”. Asa ii numim noi , apicultorii. Diferenta dintre fagurii galbeni si cei mai inchisi la culoare, o fac albinele in momentul in care pregatesc celule pentru un nou ciclu de viata. Albinele curata si dezinfecteaza fiecare celula, adaugand propolis, urmand sa-si depuna regina oul, iar o noua viata sa inceapa. Incepand cu primul ciclu de albina, se poate observa cum fagurele isi schimba culoarea din galben auriu in maro deschis.
Lamurind diferenta de culoare dintre faguri, pot sa va spun ca cei inchisi la culoare au un gust mai placut.
Printre clientii nostrii sunt si cei carora le place la nebunie fagurele in miere si au venit cu o cerere de … „fagure in miere de mana si padure”. Deoarece n-am fost pregatit pentru asa ceva, am dat fuga la pavilion si am adus patru rame cu miere.
Incepand de maine primele borcane cu fagure in miere de mana si padure pleaca catre domnul Mircea, cel care a venit cu ideea si catre devoratorul de faguri, Bogdan.
Binenteles sunt puse la pastrare inca 6 borcane pentru clientii nostrii care iubesc acest produs.
Posibil sa avem la vanzare si pe magazinul online, peste doua saptamani.
Da, intr-adevar albina spoieste celula cu putin balsam de propolis, pentru a o dezinfecta si pregati pentru noul ciclu(fie ou/,miere/polen/pastura). Dar culoarea maronie-neagra a fagurilor se datoreaza in primul ciclului de miere-polen- camasi de la pupele de albina care s-au dezvoltat in celulele fagurelui si a rezidurilor de medicamente care au fost administrate in stupina(in special pentru combaterea acarianului varooa destructor).Fagurii maronii si chiar negrii sunt faguri de cca 2-3 ani si de obicei sunt reciclati prin topire. Ceara este mai casanta si nu cred ca sunt mai gustosi decat fagurii la primul ciclu de folosire. In general apicultorii care doresc sa obtina „miere in fagure” pentru vanzare utilizeaza magazii cu rame 1/2 fata de ramele standard(aceeasi latime doar lungimea este micsorata- asta pentru a da posibilitatea ca albinele sa capaceasca cap-coada fagurele- nu ca si coronita de 3/4 din rama standard- bineinteles cand conditiile meteo o si ajuta pe albina.
Ca si marketing, conceptul „faguri negriii”, hai sa zicem ca ar mai merge(asta in situatia in care nu doriti sa vindeti miere in faguri noi, capaciti, ci sa valorificatii pe cei vechi), dar ca informatie corecta….ei bine cu blogroll-ul cam ametiti poporul.
Buna seara.
Ma bucur sa am comentarii de la specialisti.
Avem la comercializare faguri aurii cu miere, in care nu au fost depuse oua si nu a iesit nici un ciclu de albine, dar avem si faguri negri cu miere.
Eu raman la ideea ca nu se discuta gusturile deoarece, fagurii aurii cu miere sunt intradevar mai moi, mai usor de mestecat, dar nu se compara cu aroma fagurilor negri, in care au ramas si bucatele de pastura si propolis.