Doctorie de toamna: Mierea de albine si Dovleacul

dovleac cu miere

Pentru ca ne aflam in primavara iernii, cu totii ne bucuram de roade bogate, culorile si miresmele naturii, insa si de vitaminele pe care le gasim in acest sezon din belsug.
Dovleacul (bostan, ludae, luba… il cunoasteti foarte bine) este plin de nutrienti si vitamine. Este dietetic, sursa excelenta de vitamina A si C, vitamina B1, B3, B5, B6, mangan, cupru si multe fibre alimentare, foarte sanatos si gustos, se poate gasi in plin sezon din octombrie pana in decembrie.
Pentru gatirea dovleacului, dar si pentru leacurile naturiste, e de preferat sa alegem dovleci mai micuti, deoarece gustul se pierde incet, incet odata ce dovlecii imbatranesc. Cei mai buni dovleci trebuie sa fie tari si sa aiba interiorul portocaliu intens (bogat in carbohidrati si betacaroten). Semintele,continand miozina (aminoacid ce ajuta foarte mult la muschi), nu sunt de lepadat nici ele, deoarece au beneficii terapeutice.
In combinatie cu mierea dovleacul se comporta ca un mic burete; acesta absoarbe dulceata si ajung sa formeze impreuna un aliment gustos si sanatos.

Iata cateva exemple in care dovleacul si mierea formeaza echipa buna in combaterea bolilor:
Pentru insomnie: se consuma 50 ml suc de dovleac proaspat, amestecat cu o lingurita de miere, inainte de culcare. Foarte posibil in urma acestui tratament, sa observati schimbari si pe ten, mai ales la nivelul ochilor: „pungile de nesomn” create in jurul lor pot disparea.
In caz de limbrici (viermi intestinali), se prepara un amestec din 30 g de seminte crude de bostan, cu pielita verde pastrata neaparat, 50-60 ml de apa si o lingurita de miere de albine. Se administreaza pe nemancate, cate o lingurita, timp de o ora, pana se consuma toata doza. Peste 3 ore, se bea un preparat purgativ, peste 30 minute se face o clisma.
Pentru copii, doza de seminte este urmatoarea: 10-12 ani – 15 g, 5-7 ani – 10 g, 3-4 ani – 7,5 g; 2-3 ani – 3-5 g.
Astm bronșic: 500 g dovleac amestecat cu 100 g  de petale de trandafir, 5 frunze pătlagină mărunțite, 2 lingururi de miere și un litru de vin roșu. Se încălzește pe foc și se lasă apoi 24 de ore sub capac. Se strecoară și se stoarce, se consumă câte o lingură de 5 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.
Dezintoxicare: Semintele de dovleac zdrobite si amestecate cu miere au un efect purgativ usor foarte bun in curele de curatare a organismului.
Ca sa incheiem pe o tema dulce, va sugeram urmatorul desert delicios de sanatos de la doctorulzilei:
Un dulce sanatos din dovleac cu miere:  se taie dovleacul în bucăţi mai mari, în forma dorită, apoi se aşază într-o tavă unsă cu unt/ulei, se presară scorţişoara şi coaja de lămâie, apoi se bagă în cuptorul încins, la foc mic. Se coace cca 30 – 35 minute. Dupa ce s-a racit putin, il ungem intr-un strat subtire cu miere de albine.
dovleac-650x718Această combinaţie ajută la prevenirea cancerului şi a afecţiunilor inimii şi reglează funcţiile sistemului digestiv. De asemenea, scorţişoara acţionează asupra zahărului din sânge, contribuind la eliminarea lui înainte de a fi transformat în grăsime.
Pentru a procura miere de calitate superioara, va asteptam cu drag!

ATENTIE! Acest articol nu inlocuieste un consult medical de specialitate!
PRECAUTII! A nu se administra copiilor sub 1 an si persoanelor alergice la produsele apicole!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *