Ce stim despre veninul de albine ?

Veninul de albine este un alt produs apicol pe langa miere, polen, propolis, pastura si alte produse. Multa lume nu stie cat de important este acest venin deoarece nu se cunosc prea multe lucruri despre el.
Stim cu totii ca acest venin este gasit la albine intr-o punga si este eliminat pt apararea sa si a familiei sale, impreuna cu acul si intreaga punga de venin. O albina poate elimina aproximativ 0.3mg de venin lichid (0.1mg venin praf), in functie de varsta albinei, de hrana ei si de sezon. Varsta albinei este cea mai importanta, unde cantitatea cea mai mare de venin se obtine de la albinele care sunt in a 15-20 zi de viata.
Veninul de albine are numeroase propietati, gasind in el subtante organice si anorganice, acizi (formic, clorhidric, ortofosforic), enzime, lipide, hidrocarbonati, hormoni, proteine (melitina, fosfolipaza si hialuronidaza) , saruri minerale, uleiuri eterice, alte substante volatile si baze. Dintre substantele minerale, Neaparat trebuie sa nu uitam de substantele nminerale care sunt gasite in veninul de albine calciu, cupru, fosfor, magneziu, mangan si sulf.
Despre substantele proteice trebuie sa mai stim ca are o fractiune alcalina care este toxica si are 13 aminoacizi : acidul aspartic si glutamic, alanina, arginina, glicocolul, leucina si izoleucina, prolina, serina, treonina, triptofanul, uzina si valina).
A doua fractie care nu este toxica are 18 aminoacizi : cei 13 aminoacizi (toxici) plus cistina, fenilalanina, histamine, metionina si tirozina.
Melitina este considerata cea mai importanta componenta a veninului de albine, care dizolva eritrocitele,scade presiunea sanguina si ritmul respirator, degajeaza histamine, si serotonina, scurteaza fibrele musculare netede si striate, blocheaza sincopele nervoase periferice si central, dizolva eritrocitele, s.a.
Veninul lichid este dens, incolor, transparent, cu un miros intepator (nu incercati), care cristalizeaza intr-un timp scurt.
Propietati organoleptice ale veninului cristalizat :
*aspect – omogen
*consistenta – pulbere
*culoare – alb, iar in timp usor cenusiu
*gust – amar-intepator
*miros – irritant-intepator
*puritate – fara impuritati
*solubilitate – solubil in apa, insolubil in alcool si sulfat de amoniu
*aciditate – 4,5-5,5
*continut in apa – 6-7%
*cenusa – 3,5-4,0%
*continut in substanta uscata – 93-94%
*greutate – 1,131
*proteine  – 65-75%
Trebuie sa fim foarte atenti la manipularea veninului de albine, deoarece la temperatura camerei se elibereaza componentii sai volatili si se produc iritatii la nivelul ochilor si mucoaselor. La temperature mai joase de 0°C, isi mentine propietatile vreme indelungata.
 
Urmeaza sa aflam daca se poate colecta acest venin de la albine si ce boli se pot trata, intr-un alt articol.

5 thoughts on “Ce stim despre veninul de albine ?

    • Miere Săbăduş says:

      Imi cer scuze pt raspunsul oferit mult mai tarziu, dar mi-a scapat neobservat.
      Veninul de albine este recoltat cu un aparat special si cu grile de colectare a veninului.
      Pana in anii ’80, exista un singur model de aparat care agita foarte puternic albinele din stupina, chiar si din stupina vecina daca era prea aproape. Acum exista mai multe modele de aparate pe piata.
      Perioadele cele mai bune sunt in lunile Aprilie-Iunie.

  1. Pingback: Machete didactice – Albine… miere… muncă… bucurie… seriozitate… plăcere | Machete Didactice

  2. Nicolae Petre says:

    Inca nu am un diagnostic ,dar cred ca il mostenesc pe tata cu poliartrita reumatoida articulara si care la 45 de ani nu mai putea lucra.A fost intre stupii de albine si cu veninul de la albine coroborat cu Boicil a scapat de aceasta boala crunta.Eu doresc sa stiu daca pot comanda veninul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *