Startul la matci si roiuri.

Azi pot sa spun ca Dumnezo o tanut cu noi.

Cand am ajuns in stupina, …

Ioi, am uitat ca nu am avut timp sa va anunt ca am ajuns la concluzia ca musai mai trebe o stupina de carne, adica de inmultire. Normal altfel trebuia sa sune titlul, da amu ce sa fac, sa schimb titlul ? No, mai bine va povestesc ase repede de ce am avut nevoie de o stupina stationar.

stupinaIncepand din 2014 am inceput sa vand la cererea clientilor pastura, laptisor de matca si venin de albine. Nu stiu cati se cunosc intre ei si de unde o aflat, dar in 2015 nu am reusit sa onorez toate comenzile de laptisor de matca. Chiar daca nu am pus la vanzare pe magazinul online, precomenzile de laptisor de matca si pastura au aparut din octombrie 2015 (pe e-mail si facebook), iar fata de anul trecut, anul acesta am avut precomenzi si de apilarnil.  Nu reuseam sa obtinem aceste produse de la albinele din pavilion cu care mergeam in pastoral si sa stoarcem si miere, ase ca o fost musai sa investim intr-o stupina fixa de la care nu stoarcem miere si ne axam pe inmultirea albinelor, oferind surplus de albina pentru pavilionul din pastoral si produse cum ar fi pastura, apilarnil, laptisor de matca si venin de albine.

Citeste si →   112 ? Ajutoooooor !!!

Deci reiau. Ajuns in stupina fixa (stationar), nu stiam cu ce sa incep. Stiam ca nu o sa reusesc sa le fac pe toate chiar daca am un ajutor experimentat si de nadejde langa mine. Ce am uitat io sa pun in calcul o fost ajutorul de la Dumnezo. Ase fain le-o randuit, ca astazi am reusit sa mut 5 familii in lazile de la  pavilion

WP_20160507_11_58_36_Pro

(prospatura), am reusit sa verificam toate familiile, am reusit sa facem 4 nuclee si lucrul cel mai important, ne-o dat Dumnezo vreme buna pana am reusit sa transvazam doua rame. Azi o fost prima zi de tansvazare din anul asta. Pentru cine nu stie, transvazarea inseamna sa muti o larva din rama in cupula (locul unde creste larva, viitoarea matca), cu penseta. Larva respectiva va fi luata in crestere de catre o familie puternica (fara matca) pe care noi il numim STARTER.

WP_20160507_19_13_55_Pro

Amu va descriu toata tehnologia daca am inceput sa va povestesc.

Dupa ce larva este luata in crestere si incepe sa-si continuie viata, incepe constructia casei (boca) pentru viitoarea matca (regina). Cele care sunt luate in constructie (aproximativ 22 din 28), sunt mutate in alte familii (finisor) pentru a le continua cresterea si a fi alimentate cu laptisor de matca. Dupa ce ajunge la maturitate larva, botca este inchisa la varf si traieste, se dezvolta pana la maturitate, iar dupa 16 zile (fata de albina la 21) iese la viata. Dupa ce iese la viata, o pastram intr-o cutie mica cu un pumn de albine pe care trebuie sa le hranim. Regina fiind virgina trebuie sa asteptam pana la 14 zile pentru a se imperechea cu trantorii. Matca se imperecheaza cu mai multi trantori, dar numai cu cei care sunt cei mai buni. Trantotul care se imperecheaza cu matca moare.

Citeste si →   La multi ani Google !

Dupa ce matca este imperecheata si depune oua, este luata din cutia nucleu si este mutata intr-o ladita mai mare cu 2-3 rame de albine. Deoarece albinele de pe cele 3-5 rame nu sunt obisnuite cu mirosul matcii, ea este introdusa intr-un bigudiu. Dupa ce albinele s-au obisnuit cu mirosul ei incep sa roada dopul de ceara si sa o elibereze. Doar in acest moment incepe viata unei noi familii, pornind de la acest roi, pe 3-5 rame. Binenteles pana sa ajunga unde ii este locul, intr-o familie, matca are urmatoarele riscuri sa moara:

  • rateu de transvazare a larvei
  • albinele nu iau in cresterea larva
  • albinele (starterul ) iau in crestere larva dar albinele din finisor nu continua cresterea botcii
  • matca este omorata in timpul imperecherii
  • matca nu se imperecheaza din cauza timpului nefavorabil sau din lipsa culesului
  • matca nu este acceptata de catre albinele din roi si este omorata.

Matca (regina) iese de doua ori din stup. Pe timpul imperecherilor si cand roieste (pleaca din stup).

Citeste si →   12 plante & 12 fructe

Acum trebuie sa ne grabim sa obtinem matci in aceasta perioada imediata a salcamului, deoarece in aceasta perioada avem cel mai mare procent de finalizare a matcilor, luarea in lucru a larvelor, cresterea botcilor si binenteles cel mai important, imperecherea matcilor. Daca nu este cules in natura, foarte putine matci ies la imperecheat. Acesta este si motivul pentru care recoltarea de laptisor  de matca ramane pe locul 2, aproximativ peste 10 zile.

Cam atat despre noua stupina si ceea ce facem acolo. Nu am avut timp sa fac mai multe poze, dar o sa-mi fac timp cualta ocazie. O sa gasiti mai multe poze despre ceea ce facem acolo, pe pagina noastra de facebook, Miere Săbăduș.

✅ Ai un VOUCHER de Reduceri? → Vezi aici cum îl poți folosi

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *