Miere cu ardei iute 240g
Pentru unii dintre noi, ardeiul iute este un bun afrodisiac, în vreme ce pentru alţii este o adevărată durere de suportat din cauza iuţimii.
Deşi majoritatea oamenilor îi folosesc în mâncare, ardeiul iute are nenumărate întrebuinţări în domeniul sănătăţii, datorită ingredientelor speciale din compoziţie, în special a capsaicinei, despre care s-a dovedit că poate preveni anumite forme de cancer, dureri articulare, infarct, accident vascular cerebral şi multe alte afecţiuni.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum.
Un efect benefic al ardeiului iute asupra sistemului circulator, este alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale.
De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor, impiedicand formarea cheagurilor de sange. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante. S-a demonstrat stiintific ca persoanele care includ in dieta zilnica ardei iute isi reduc riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi pentru tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.
Capsaicina este cea care determină creşterea fluxului sangvin, astfel că, odată ajunsă în regiunea stomacală, aceasta va determina stimularea producţiei de suc gastric, care ajută la ameliorarea arsurilor şi crampelor abdominale cauzate de o masă copioasă. De asemenea, capsaicina poate distruge bacteria Helicobacter pylori, care cauzează grave probleme gastrointestinale.
Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanează o senzaţie de căldură în tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături.
Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. Nu numai ca reduce intensitatea durerii, ci si ajuta la fluidificarea secretiilor din plamani sau fosele nazale. Cand ai racit si ai nasul infundat, mierea cu ardei iute este de mare ajutor!
Pentru persoanele care sufera de astm, bronsite cronice, sinuzite sau congestii datorate racelii sau gripei, este util consumul ardeiului iute intrucat acesta actioneaza ca un expectorant.
Ardeiul iute reprezinta un stimulent si un antiseptic ce contine o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten, ceea ce-i confera un rol important in intarirea imunitatii.
Poate regulariza curgerea singelui si poate intari inima, arterele si nervii. Contine, de asemenea, vitaminele K si B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, fier, magneziu si fosfor.
Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide.
În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat şi alte complicaţii, cum ar fi leziuni ale nervilor şi boli de inimă.
Contine:
- 99% miere de albine
- 1% ardei iute
Doza zilnica recomandata
- 1 lingurita de 3 ori/zi
Datorita faptului ca mierea are efect de „autocuratare”, impinge la suprafata toate impuritatile gasite, dar care nu fac nici un rau organismului (aripioare, picioruse de albine, polen). De aceea, in orice amestec cu miere, aceasta are tendinta de a se sedimenta pe fundul borcanului, iar toate celelalte ingrediente din amestec, ajung in partea de sus, motiv ptr care trebuie amestecat pentru omogenizare inainte de fiecare administrare.
ATENTIE! Acest articol nu inlocuieste un consult medical de specialitate!
PRECAUTII! A nu se administra copiilor sub 1 an si persoanelor alergice la produsele apicole!
Sorin Antonie –
Foarte interesant gustul! Mie imi place picant deci este pe gustul meu!