Cata munca se ascunde in spatele borcanelor cu miere de salcam ?

De multe ori am zis ca o sa-mi fac putin timp sa va povestesc cam ce facem de obicei in sezonul salcamului.
In primul rand, primii pasi incep in momentul in care suntem cu albinele la rapita. Atunci incep sa ma deplasesz fara albine, in cautarea locurilor de salcam. Fiecare apicultor are locurile sale, dar tot timpul trebuie sa avem cel putin o varianta de rezerva, deoarece in unele zone cu paduri de salcam, exista posibilitatea sa fie „ars” salcamul. Asa ii spunem noi la salcamul peste care a data frigul si i-a distrus partial sau total, viitoarea floare.

WP_20150510_07_45_22_ProAsadar, ma urc in masina si caut posibilele locatii pentru stupina, cu paduri de salcam, inainte cu 15-20 de zile de a inflori salcamul. Acest traseu se repeta inainte cu 4-8 zile de a inflori salcamul, pentru a avea o evidenta cat mai clara a procesului de inflorire a salcamului si il reluam si in ziua in care urmeaza sa mutam albinele in locul stabilit. Primul traseu care se face cu 15-20 de zile inainte, pentru gasirea locurilor, poate dura si 2-3 zile si sa acumulam 6-800 de km numai pentru pregatirea si verificarea locurilor la salcam 1 si 2.

Dupa verificarea si stabilirea locatiei unde urmeaza sa fie transportate albinele, urmarim incetarea culesului la rapita, stoarcerea miereii de rapita, care se face cateodata in doua etape. Intr-o zi stoarcem mierea de rapita in locatia de la rapita, iar a doua etapa, mierea de rapita care a ramas, in urmatoarele zile cand ajungem cu ele pe noua locatie de la salcam, dupa ce facem deplasarea pavilionului cu albine pe timp de noapte (o alta poveste).

Citeste si →   O noapte alba.

deplasare salcam

Cea mai mare agitatie o avem dupa storsul mierii de rapita si inaintea celui de la salcam 1, deoarece mierea de rapita care a fost stoarsa cristalizeaza foarte repede (in 3-5 zile), trebuie sa ne miscam repede, sa punem mierea de rapita la decantat, sa se ridice la suprafata si ultimile firicele de ceara din miere, pentru a reusi sa o imbuteliem in borcane si sa o depozitam.

In tot acest timp, la salcam exista o explozie de puiet care iese in aceasta perioada, dornic de munca, iar in functie de temperatura de afara si salcamul inflorit (daca exista sau nu), trebuie sa le introducem rame. Aici trebuie sa fim neaparat langa albine, deoarece vremea este schimbatoare si daca are prea multe rame puse in lada, imprastie nectarul cules, pe care exista riscul sa nu-l capaceasca daca timpul nu este favorabil. Daca nu are rame suficiente, cladesc faguri deasupra ramelor si dupa diafragma, peste tot in lada, disperate ca nu au unde sa puna nectarul adus.

faguri crescuti

Nu mai vorbesc despre disperarea lor dupa apa. In aceasta perioada consuma aproximativ 80 de litri de apa zilnic (inclusiv procesul de evaporare din cauza caldurii). Timpul este foarte scurt la culesul de salcam, undeva intre 7-10 zile.
In aceasta perioada ne facem timp sa urmarim si familiile recordiste, care dupa salcam urmeaza sa fie selectate pentru tranzvazare si pregatirea noilor matci. Tot in aceasta perioada scurta, facem cele doua deplasari, la interval de 2-3 zile, pentru a fi la curent cu locatia si floarea de la salcam 2, care este la o distanta de 150-200 km fata de salcam 1.
De obicei eu am onoarea sa scot ramele din familia cu albine. Deschid capacul si incep sa dau urmatoarele comenzi: „albine inapoi fuuuuuga mars”, pentru a lua ramele cu miere 🙂 . Daca nu merge varianta cu parasirea ramelor la primul avertisment … incep sa vorbesc linistit cu ele, ridic incet rama cu miere si albine, o scutur fiecare rama de albinele care sunt pe ea, dupa care cu o perie foarte fina, matur acele albine incapatanate care au ramas pe rama cu miere. Ridic din fiecare lada intre 5-12 rame cu miere, in functie de puterea familiei si de cate rame cu puiet sunt in lada. Ramele cu puiet si putina miere, raman in lada.
In locul ramelor cu miere pe care le scot, introduc alte rame goale, sau cele care au iesit din centrifuga.

Citeste si →   Dezastru la Salcam 2012

familie de albine

Dupa ce au ajuns ramele cu miere la socri, acestea urmeaza sa fie descapacite, iar capaceala este pusa separat de ceara de pe rame, pentru a pregati gatul sanatos, iar ramele descapacite sunt puse in centrifuga pentru a scoate mierea din ele.

mama soacra la descapacit

Binenteles toti asteptam sa curga prima miere de salcam si sa infulecam din fagurii cu miere, dar cateodata, pe caldurile care sunt, nu-ti mai trebuie nimic. Cei care sunt la descapacit, cand se apropie ziua de sfarsit, au  impresia ca aduc rame cu miere si de la vecini de nu se mai termina.

cort la salcam

Este frumos si epuizant, dar seara, pe la orele 24, cand am terminat munca si punem capul jos, in linistea padurii, doar auzind albinele cum muncesc in stup, cu zumzetul lor in surdina, asemanator unor pisici in grup care torc, simtim cum cineva parca ne ia toata oboseala cu mana si suntem multumiti de ziua care a trecut. Sunt trairi pe care nu pot sa le explic, dar si in acest moment in care va povestesc, parca simt acele senzatii, parca imi trece prin fata ochilor acele momente in care mai ai un pas si nu mai ai aer de la atata munca si caldura si imediat la celalalt capat, odihna si relaxarea dupa munca.

Citeste si →   Castigatorii premiilor Miere Sabadus

somn

A doua zi de dimineata, cu unii dintre muschii mainilor aproape blocati, inainte sa deschid ochii, aud cum albinele zboara de zor si incep sa franeze in fata urdinisului, inainte de intrarea in stup. Toate durerile dispar in momentul in care realizez viata lor scurta de 55-70 de zile, muncesc zi si noapte, fara oprire. Cand le vad a doua zi dimineata cu ce pofta de viata isi incep zborul, imi dau curaj de fiecare data.
In filmuletul de mai jos, parca sunt suparate ca nu le ajunge timpul sa aduca cat mai mult nectar.

✅ Ai un VOUCHER de Reduceri? → Vezi aici cum îl poți folosi

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *