Free cookie consent management tool by TermsFeed

Siropul de afine cu miere de albine

afine
afine

Observand cat de importante sunt afinele pentru sanatatea noastra, anul trecut ne-am hotarat sa facem un amestec din sucul de afine. Obtinut in urma presarii la rece a fructelor, in amestec cu miere de albine, a rezultat siropul de afine nepasteurizat, fara conservanti, care a fost foarte apreciat de catre clienti,  fapt ce a dus la epuizarea rapida a stocului.

Afinul (Vaccinium myrtillus)

Subarbust de 10-15 cm prezent in zona montana de la limita inferioară a molidisurilor pana in zona alpina. Frunzele de Afin sunt cazatoare in fiecare toamna (spre deosebire de frunzele unei plante din acceasi farnilie, Merişorul (Vaccinium vitis idaea). Flori mici globuloase de culoare roz, fructe negre violacee. Fructul este o boaba (baca) de culoare neagra-brumata. Perioada de recoltare este mai-septembrie (frunzele), iulie-septembrie (fructele).

Compozitie chimica

Frunzele de Afin contin 10% taninuri, cantitati mici de arbutozid, acid chinic, miristic si palmitic, ericolina, derivati flavonici, acizi triterpenici, tiamina, saruri minerale.

Fructele de Afin contin 5-10% taninuri catechice, cca 30% zahar invertit. Componentele active principale din fructele de Afin sunt antocianii, pigmentii coloranti de natura glicozidica, printre care cei mai reprezentativi sunt delfinidina, cianidina, petunidina si malvidina, glicozidati cu diferite zaharuri si, in total, alti 15 compusi.

Citeste si →   Cum sa-ti purifici sangele ?

Pe langa taninuri de natura catechica si leucoantociani, flavonoide, zaharuri, pectine si acizi organici (succinic, malic, citric, chinic), fructele de Afin contin saruri minerale: potasiu 50 mg%, calciu 10 mg%, fosfor 8 mg%, sulf 8 mg%, magneziu 6 mg%, clor 5 mg%, mangan 3 mg%, fier 1 mg%.

Farmacologie

Antocianozidele, componente principale ale fitocompusilor din afine, sunt active asupra bunei funtionari a microcirculatiei. Administrarea pe cale orala a preparatelor pe baza de afine regleaza functionalitatea microcirculatiei sanguine si contractiunea ritmica a musculaturii netede a arteriolelor care controleaza fluxul hematic ce traverseaza diterite zone circulatorii.

Cercetarile farmacologice au demonstrat actiunea antocianilor din afine asupra enzimelor retinice si asupra regenerarii mai rapide a pigmentilor retinici, precum si efectele favorabile asupra acuitatii vizuale in special in timpul noptii.

Datorita efectelor antioxidante ale vitaminelor si celorlalti compusi nutritivi din aceste fructe, afinele protejeaza impotriva oxidarii celulelor, reducand astfel riscul pierderilor de memorie, ce apar odata cu inaintarea in varsta, si chiar maladiei Alzheimer

Extractele standardizate pe baza de afine sunt foarte utile pentru cei care Iucreaza in medii cu lumina slaba. La fel, s-au obtinut rezultate bune la suferinzii de retinopatie diabetica, deoarece s-a observat o reducere a sintezei de colagen la nivelul retinei si o ameliorare a simptomelor clinice.

Citeste si →   Vrei sa afli gustul la produsele naturale de la albine ?

O alta actiune favorabila a afinelor se inregistreaza in insuficienta venoasa clinica. S-a demonstrat actiunea asupra edemelor, in special periomaleolare, cauzate de o anormala permeabilitate capilara.

Administrarea produselor obtinute din afine produce reactivarea microcirculatiei locale, ameliorand si fluxul venos, usurand indepartarea lichidelor interstitiale si reducand astfel edemele. Au aplicatie in tratamentul insuficientei venoase cronice si a complicatiilor care survin: varice, varicoflebite, tromboflebite, edeme periomaleolare si crurale.

Printre actiunile importante ale afinelor este cea antiseptica intestinala si astringenta. Una dintre componentele fîtocomplexului din afine actioneaza ca „antidot” al adezinei, o proteina care permite bacteriei patogene Escherichia Coli sa adere pe celulele mucoasei intestinale si sa detemine procesul infectios. Pentru acelasi motiv, extractele pe baza de afine sunt utile si in tratamentele cistitelor si pielocistitelor recidivante.

Presupunand aderarea Escherichiei coli pe peretii cailor urinare (cistitele fiind mai frecvente la femei), in acest tip de infectii se obtin ameliorari remarcabile.

Utiltzarea frunzelor de Afin in tratamentul diareilor este justificata prin prezenta taninurilor.

Citeste si →   Gustul natural al siropului de coacaze negre cu miere de albine

Actiunea antidiabetica a frunzelor se bazeaza pe derivatii flavonici care, asociati cu antocianii din fructe, favorizeaza vascularizarea pancreasului. lnsulina este fixata pe proteinele de pe suprafata celulelor, astfel incat membrana celulara joaca un rol important in diabet. Tulburarile vasculare se dezvolta in cursul bolii (angiopatie diabetica), cauzand ingrosarea membranelor bazale si a peretilor vaselor mici, crescand permeabilitatea si cauzand astfel perturbari metabolice.

Tinand seama de compozitia chimica a frunzelor si fructelor de Afin si de actiunea farmacodinamica prezentata, este justificata utilizarea lor in diabetul de tip II.

Contraindicatii in constipatia cronica.


Fructe de padure proaspete pentru Siropuri naturale cu miere

Vreau sucuri NATURALE!

Și ție îți plac sucurile din fructe proaspete (de sezon), nepasteurizate, fără conservanți, fără fierbere și fără zahăr adăugat, NATURALE 100%?

Miere Săbăduș | Produse Apicole 100% NATURALE - cumpără produse direct din stup!

7 comentarii pentru “Siropul de afine cu miere de albine

  1. pop aurelia spune:
    0

    Numeroase cercetări au arătat că glucoza din mierea de albine împreună cu celelalte tipuri de zahăr natural care se găsesc în compoziţia ei măresc rezistenţa şi oferă energie organismului.

    În loc să alegi zahărul rafinat, este recomndat să te bazezi cu încredere pe mierea de albine naturală. Zaharurile naturale din compoziţia ei asigură o creştere treptată a nivelului de insulină şi permite substanţei responsabile cu somnul (triptofan) să ajungă la creier mult mai rapid.

    O lingură de miere luată înainte de somn poate să îmbunătăţească mult calitatea somnului. Dacă ai alergie de sezon, se recomandă să consumi zilnic câte puţină miere timp de două luni şi înainte de anotimpul care-ţi înrăutăţeşte simptomele.

    Explicaţia este una simplă: albinele transportă polenul responsabil cu exacerbarea simptomelor, acesta rămâne în miere, iar acest lucru permite organismului să se obişnuiască cu această substanţă şi să nu reacţioneze agresiv. Mierea de albine are proprietăţi antibacteriene şi împiedică infectarea zonelor cu tăieturi minore şi julituri.

    Datorită consistenţei groase, mierea nu permite bacteriilor să pătrundă în rană. Dacă te-ai julit sau te-ai tăiat aplică puţină miere de albine şi bandajează zona afectată.

    Mierea are proprietatea de a hidrata pielea şi părul. Mierea de albine ucide bacteria Helicobacter pylori, resposabilă de dezvoltarea gastritei care dacă nu este tratată poate să conducă la ulcer.

  2. Miere Săbăduş spune:
    0

    Buna ziua.
    Va multumim pt vizita dvs pe site. Cumparaturile se pot face cu un click pe „cos cumparaturi”, sau cu un click pe „siropul de afine nepasteurizat” scris cu portocaliu, din randurile articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *